дом Общество Един шуменец, една мечта, една лодка, една река

Един шуменец, една мечта, една лодка, една река

0
ДЯЛ

Той е на 47 години. Роден е в Нови пазар. Днес живее в Шумен. Работи в системата на МВР.
Някога като дете прочел книгата „Дунавският лодкар“ на Жул Верн. Впечатлил се от главния герой и повече от 30 години мечтал да премине Дунав с лодка.
Представяме ви Тихомир Радев – приключенец, авантюрист и човек, който сбъдва мечтите си.
На 9 юни от зала „Арена Шумен“ той потегля на пътешествието, което е мечтал и планирал десетилетия.
По река Дунав Тихомир ще измине с каяк разстояние от 2 500 километра. Голямото гребане започва от Инголщат в Германия и ще приключи в края на август при рибарското селище Св. Георги, в делтата на Дунав в Румъния. Пътешествието с каяк ще се осъществи в режим на оцеляване. Авантюристът ще потегли единствено със средства за закупуване на вода. През месеците на водното приключение той ще се изхранва с риба от реката и каквото намери по крайбрежието. Не за първи път мъжът поема риска на неизвестното. Преди време в режим на оцеляване той успява да обиколи България.
Тихомир Радев се занимава с гребане от 15 години. Многократно е изминавал българския участък на Дунав с каяк и водно колело. Гребал е във всички големи язовири. Участвал е в регати по Черно море.
Преплаването на река Дунав с каяк е част от проекта на авантюриста, който той шеговито е нарекъл „Мечти без възраст“. Целта му е да покаже на младите, че истинските приключения са извън дигиталния свят. Посланието му към възрастните е никога да не загърбват детските си мечти.
Екип от приятели помагат на Тихомир в осъществяване на идеята за преплаване на Дунав с каяк. Община Шумен и фирми оказват финансова подкрепа за реализиране на пътуването. Парите приключенецът е вложил в закупуването на екипировка и оборудване, а също и за пътуването до Германия.
Ентусиастът тегли заем и така успява да си купи нов каяк за дунавското приключение. Лодката е изработена от модерни полимери. Дължината й е малко над 5 метра и тежи 23 килограма. На носа на каяка ще стои знамето на страната през, която гребецът преминава. В задната част на лодката ще се веят флаговете на Шумен и България. Една от страничните стени на каяка ще бъде украсена и с герба на Шумен.

Днес кметът на града Любомир Христов подкрепи инициативата на Тихомир и му пожела успешно плаване. Христов подари на приключенеца тениска и стикери с герба на Шумен и знамето на България.
Община Шумен подкрепи сбъдването на мечтата на ентусиаста с 2 000 лева.
Тихомир бе категоричен, че много авантюристи са преплавали река Дунав от изворите й до устието, но никога това не е правено по литературен маршрут. Мъжът обеща да положи всички усилия, за да приключи успешно пътешествието си с лодка по Дунав.
Снимка: Фейсбук, личен профил на Тихомир Радев
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпипаха 5 кубика незаконна дървесина в товарен автомобил
Следваща статияЖените в Шуменско живеят средно 6 години по-дълго от мъжете

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here