дом Общество Европейският съюз с нова регулация за по-дълъг живот на ел. уредите

Европейският съюз с нова регулация за по-дълъг живот на ел. уредите

0
ДЯЛ

Европейският съюз възнамерява да задължи компаниите да произвеждат уреди с по-дълъг живот и да доставят резервни части за поправката им до 10 години. Домакинските електроуреди, които се продават в ЕС, ще могат да бъдат поправяни по-лесно чрез прилагането на нови стандарти, които влизат в сила от 2021. Производителите ще бъдат задължени да предлагат продукти, които издържат по-дълго и за тях да са налични резервни части в продължение на до 10 години. Новите правила ще обхвана уреди като осветителни тела, миялни машини и хладилници. Законодателството е отговор на оплаквания от потребители в САЩ и Европа, че устройствата се повреждат след изтичане на гаранцията им.
При някои продукти ремонтът е невъзможен, което води до закупуване на нов уред, а това предизвиква допълнително замърсяване с изведени от експлоатация устройства и части. Новата регулация ще изисква от производителите да разполагат с основни резервни части за продуктите си, които да могат да бъдат заменени от независими професионалисти. Предвиждат се и по-високи изисквания по отношение на класификацията за енергийния клас на машините.
Съвсем навреме идва това решение, дори и идеята за него да не е пряко свързана с потребителската защита. Разполагаме с проучвания, които показват, че в последните години повече хора са принудени по-често да сменят необходимата им за ежедневието техника. От друга страна – над 70% от потребителите в Германия казват, че са по-склонни когато нещо се счупи, то да бъде ремонтирано, отколкото да си купуват нещо ново. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов по ТВ Европа по темата.
По думите му и институциите, и бизнесът трябва да са в състояние да откликнат и да предложат ефективни мерки. „Една от тях е да се „борим“ срещу т.нар. програмирано остаряване на продуктите – технологично и конструктивно им е заложено да се развалят скоро след изтичането на гаранционния им период и да е почти невъзможно да бъдат поправени и да се търсят начини да бъдат заменени с нови“, посочи председателят на КЗП. Той даде пример с Франция, където вече има легално определение за това и предвидена глоба до 300 000 евро.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМустафа Карадайъ във Венец: Властта не е държавата – държавата са хората и правилата
Следваща статияДвама шуменски бойци излизат на професионалния ринг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here