дом Общество Конкурси на теми „Европа в Шумен“ и „България в Европа или европеец...

Конкурси на теми „Европа в Шумен“ и „България в Европа или европеец ли съм“ обявява Община Шумен в рамките на спечелен проект

0
ДЯЛ

С цел повишаване интереса на гражданите на Шумен към ротационното Европредседателство на България, Община Шумен разработи проект, насочен към младите хора за ползите от това председателство. Националното сдружение на общините е одобрило и финансирало проекта.
„Идеята ни е да бъдат обхванати ученици и студенти, структури, които работят с младите хора и неправителствени организации. Партньори са Шуменският университет и общественият посредник Иван Капралов”, съобщи зам.-кметът Росица Антонова.
В програмата са заложени два конкурса. Първият е за есе на тема: „България в Европа или европеец ли съм”, а другият е за фотографии на тема ”Европа в Шумен”. Крайният срок за подаване на снимки е 20 април. Трябва да бъдат снимани сгради, места, екстериори и импресии, които внушават усещането за принадлежност към европейското културно наследство.
Текстът на есетата трябва съдържа до 1 000 думи. От Общинската администрация вече са изпратени писма до ръководствата на всички средни училища в града с покана в конкурса да се включат ученици от 9-ти до 12-ти клас. Всяко училище ще избере три от най-добрите творби, които ще бъдат изпратени до 17 часа на 12 април на електронен адрес: web@shumen.bg
За победителите са предвидени награди – литература за Европейския съюз и парична премия за втория, уточни зам.-кметът.
В рамките на месеца ще бъде проведен и семинар на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС” на 18 април в Заседателната зала на Общинския съвет. Предвидена е дискусия „Пръв сред равни” в 309 зала на Шуменския университет на 25 април от 10.00 часа.
„Европредседателството е възможност да повишим гражданското образование на тема „Членството ни в ЕС”. В дискусията в ШУ поканихме и външен лектор с експертно мнение – това е гл.ас. д-р Катя Вълчева, преподавател по европейска политика в НБУ.
Понятието Шумен и Европа се появява в медии още през 1858 година, заяви доц. Юри Проданов, преподавател в Шуменския университет, визирайки стихотворение на Райко Жинзифов „Европейизъм в Шумен”.
Настоящият проект припомня една традиция още от 19 век, този град да се съизмерва с европейското“, обясни доц. Проданов.
Според него трябва да се знае какво носи Европредседателството на България и българите и затова е разработена програмата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДъжд от награди за наши ученици от Националния фолклорен конкурс „Орфееви таланти“
Следваща статияМинистър Радев: Отчитам високо доверие към полицията, работим в правилна посока за ограничаване на битовата престъпност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here