дом Здраве Д-р Стойчо Кацаров: Забраната на профилактични прегледи заради COVID може да увеличи...

Д-р Стойчо Кацаров: Забраната на профилактични прегледи заради COVID може да увеличи онкологичните заболявания

0
ДЯЛ

„Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете за наличието на коронавирус. И двата вида тестове да станат масови. Това са два различни теста, които дават различна информация и се допълват един друг“, заяви в интервю за БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.
Да се правят повече тестове, включително на контактни лица, категоричен бе той.
На практика здравната ни система спря да обработва случаи извън COVID. Самите хора не търсят медицинска помощ, защото се страхуват от заразяване с вируса, споделя наблюденията си лекарят. Не само болницата, но и личния лекар и ДКЦ не са посещавани по тази причина.
Според д-р Кацаров след като здравният министър Ананиев забрани профилактичните прегледи, плановите операции и така дейността, свързана с диагностиката и лечението на други заболявания, извън COVID, е свита до минимум. Пример, завишеният брой до 3 000 нови случаи на онкологични заболявания в страната. Обяснението – в момента не се извършват мамографии, не се вземат цитонамазки.
Общопрактикуващите лекари, медицинските центрове и болниците извършвали в момента дейности, които са около 25 до 50%, от това, което обичайно правят. Изводът, това ще ги остави без приходи от Здравната каса, защото тя заплаща за брой извършени дейности.
„В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти ние сме в ситуация, когато лечебните заведения са оставени без финансиране. А в много градове София, и Пловдив персоналът на болницата се пускат в платен и неплатен отпуск, защото няма какво да работят и да получат приход“, съобщи д-р Кацаров.
Според него здравната система има достатъчно капацитет да посрещне COVID-19. А в извънредната ситуация трябва да се плати на лечебните заведения, така че да могат да посрещнат разходите. Вместо сами да си купуват защитните облекла.
Д-р Кацаров смята, че трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи.
Снимка: Фейсбук, личен профил на д-р Кацаров
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлагороден жест: Шуменските патриоти дариха кръв
Следваща статияБез нов Благодатен огън за Великден и върбови клонки за Цветница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here