дом Общество Д-р Нигяр Джафер: При „устойчив бюджет 2020“ българският пациент остава най-доплащаният в...

Д-р Нигяр Джафер: При „устойчив бюджет 2020“ българският пациент остава най-доплащаният в ЕС

0
ДЯЛ

„Бюджет 2020, който бе определен като устойчив, за съжаление утвърждава следните тенденции, които не са никак лицеприятни. На първо място нископлатени медицински специалисти, които протестират – медицински сестри, акушерки, лаборанти. На второ място се утвърждава тенденцията българският пациент да е най-доплащаният в ЕС, защото дори да е здравноосигурен, той продължава да вади от джоба си още пари за доплащане, при положение че в Европа пациентите доплащат също, но не повече от 20 %“, това заяви в интервю пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и шуменски депутат.
Общинските болници продължават да бъдат без перспектива, а областните са в безнадеждно състояние. Ето един предвидим резултат при този устойчив бюджет, категорична бе тя.
На въпрос къде отиват парите на касата, отговорът бе: „Парите се оказва, че потъват наистина в някаква бездънна яма без съществен ефект за пациентите, както се оказа и за медицинските специалисти и тяхното заплащане“.
Д-р Джафер посочи и стратегията – първо да се променят параметрите, дисбаланса вътре в бюджета. Според нея това е и мнението на експерти, които наблюдават системата от доста време.
Според нея значително повече средства трябва да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лечение. Но осигуряването на повече средства не води до подобряване на системата, а до спокойствие на правителството и затлачване на проблемите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТройната експертиза на бюлетини от 97 секции в община Шумен започва утре
Следваща статияПреподаватели от Тюменския университет изнесоха открит урок в ШУ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here