дом Здраве Д-р Нигяр Джафер: Всеки здравноосигурен сам да избере къде да прави вноски

Д-р Нигяр Джафер: Всеки здравноосигурен сам да избере къде да прави вноски

0
ДЯЛ

„Предстои да видим презентирането на модела за здравно осигуряване, както и цялостната концепция. Въпросът е как законодателно да бъде облечено всичко това”, заяви в интервю по БНТ д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание и депутат от Шумен по повод предложения модел на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той предвижда частни осигурителни фондове да се конкурират със Здравната каса /ЗК/.
Ние от ДПС залагаме на демонополизацията на ЗК в нашата програма. Добре е, че ГЕРБ го записа в един момент в своята програма, но поетапно, продължи тя.
Според нея демонополизацията има предимства. А в Европа няма модел за една единствена каса. Всеки, който се осигурява може да избира къде да бъдат внасяни вноските му. И да види какво предлага даден фонд.
Д-р Джафер смята, че може част от цените да бъдат коригирани, защото може да има надграждащи пакети в посока профилактика, което липсва в нашата система.
Всяка година даваме близо 500 млн. лева повече средства в бюджета на НЗОК, казва тя. И констатира, че българският пациент е най-късно диагностицираният и извършва най-много доплащания, особено за лекарства и медицински изделия. Посоченият от нея модел, като работещ, е холандският с гаранционен фонд. При възможен фалит няма неприятности за хората и няма селектиране на пациенти.
По думите й сектор „Здравеопазване” е най-големият провал в много направления.
Това е сектор, който изисква обществен консенсус, защото нито една политическа сила няма да може да се справи сама. А проблемите са много сериозни и касаят живота и здравето на всеки пациент.
Относно налагането на модела за здравно осигуряване трябва да бъдат сондирани различни мнения и да се направят анализи. А работни групи да излязат със свои становища.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРайони и населени места без ток и със смущения в електрозахранването
Следваща статияДва екипа археолози ще проучват това лято Симеоновата столица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here