дом Здраве Д-р Милен Чолаков: Личните лекари очакват инструкции за ваксинирането срещу КОВИД-19

Д-р Милен Чолаков: Личните лекари очакват инструкции за ваксинирането срещу КОВИД-19

0
ДЯЛ
Снимка: Личен архив

Д-р Милен Чолаков е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Шумен. След като преболедува от КОВИД-19 предложи в Шумен да се изгради Център за набиране и производство на донорска хиперимунна плазма към отделението по Трансфузионна хематология на „МБАЛ – Шумен”. В началото на декември в Областната болница беше открит донорски пункт. Интервюто с д-р Милен Чолаков бе направено в началото на седмицата.

Визитка: Д-р Милен Чолаков е роден на 26 март 1962 година. Завършил е Медицинския университет във Варна.
Той е специалист по педиатрия, детска кардиология и ревматология. Медикът е завършил и здравен мениджмънт.
Семеен лекар с дълъг стаж. През 2006 година е избран за председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари.
Д-р Чолаков е семеен, а съпругата му д-р Тереза Чолакова е специалист по епидемиология и инфекциозни болести.

Д-р Чолаков, как тече подготовката за предстоящата ваксинация в Шуменска област?
– В Шумен се проведе заседание на Областния съвет по здравеопазване, който не можа да даде по-подробна информация относно ваксината – показания, противопоказания, на кои групи е противопоказана. Много въпроси не получиха отговор от директора на РЗИ-Шумен.
Медицинската общност в Шуменска област в огромната си част с нетърпения очаква указания за ваксината – как да се поставя, на кого да се поставя и на кого не. Това са нормални въпроси на хората, които ще поставят ваксината, за да запазят човешкото здраве. Още повече, че това е нов тип ваксина, която беше направена бързо. Ново поколение ваксинационен продукт и на практика никой не може да каже какви ще са страничните действия. Знае се, че в САЩ фирмата-производител беше освободена от отговорност за потенциални странични действия. Затова семейните лекари си задаваме въпроса – след като фирмата е освободена от отговорност за потенциални усложнения от странични действия, а такива възникнат – кой ще ги поеме като отговорност? Може би лекарите, които ще я поставят, а това не е редно. Ваксината е научен продукт с комерсиална цел, за който фирмата би трябвало да даде гаранции, би трябвало да даде показания, противопоказания, странични действия.
Ако все пак с пациента, на когото се поставя ваксина, стане нещо кой ще отговаря? Най-вероятно отново лекарят.
Очакваме отговори на всички въпроси относно ваксината – име на одобрената от ЕС ваксина, което се очаква да стане днес, ваксинационен процес – преглед, начин на поставяне, постимунизационното проследяване в рамките на половин час след имунизацията. Това са сложни неща, които изискват компетентност и кураж. Не всеки се наема да го прави.
Ако ЕС се спре на ваксината, която се съхранява при минус 82 градуса, ще трябва да имаме „желязна” организация. Защото такъв фризер в Шуменска област няма, а ваксината трае 5 дни. Хората, които ще се имунизират, ще трябва да се групират по пет, защото за толкова стига един флакон ваксина. От София до Шумен има един ден, в Шумен още един ден за разпределение от РЗИ до хладилниците на лекари, които ще ваксинират. От там нататък имаме точно два дни да организираме групите, да ги убедим, да ги имунизираме и да ги проследим, защото в никакъв случай не трябва да остава неизползвана ваксина.
Семейните лекари, който най-вероятно ще бъдем натоварени да поставяме тази ваксина, желаем да получи пълна информация за нея, за да запознаем пациентите си. След това хората трябва да направят информиран избор, както е по нашето законодателство. Никой не може да бъде накаран насила да се ваксинира.
Лично аз не знам как в рамките на тези два дни мога да го постигна, но нищо не пречи да опитаме, нали?
Вие ще се ваксинирате ли?
– Аз преболедувах наскоро, имам много висока доза на антитела. Преболедувах много тежко, с опасност за живота, двустранна тежка пневмония. На момента най-вероятно ще се въздържа, защото при мен няма показания за имунизация. Но следейки антителата, виждайки че те падат надолу, ще предприема мерки, може би през март-април. Ако паднат антителата, най-вероятно ще взема информирано решение за ваксинация. Когато човек преболедува, той създава антитела, но в момента, когато те започнат да намаляват това означала, че вирусът на КОВИД-19 отново става опасен. Когато антителата паднат под необходимото равнище, най-вероятно ще направя информиран избор и ще се ваксинирам.
Ще се запозная с ваксината – странични действия, показания, противопоказания, защото това е един сериозен, нов, иновативен продукт. Никой все още на знае как действа на човешкото тяло. Казва се, че има до 92-93 % антиКОВИД защита, но това са неща, които все още не са проверени във времето, а само върху 30 000 доброволци в Америка. Времето е малко, но инфекцията е агресивна, завладя целия свят. И може би ваксинацията е единствения начин хората да се измъкнат от пандемията и да влязат в по-нормален ритъм на живот.
При всички случаи 2021 година ще даде ключ към разрешаването на въпроса с епидемията от КОВИД-19.
По какъв начин става изследването за антигени и за антитела?
Антигенът е частичката, която се търси, за да може да се каже дали един човек е заразен, или не. PCR тест и антигенен тест правят едно и също, но имат различна информативна стойност. При PCR-а тя е 96-97 %, а при антигенния тест е 81-82 %. Чува се, че здравните власти ще изравнят двата теста, за да се покаже истинската заболеваемост у нас. Тези, които сега си правят антигенен тест системата не ги отчита, а лови само тези, които си правят PCR тест и те се считат за болни от КОВИД-19. Ако двата теста се изравнят, заболеваемостта ще се увеличи и ще стане по-ясно каква реално е тя. Но има много хора, които боледуват вкъщи, не посещават лечебни заведения, не си правят тестове поради страх да не ги уволнят или карантинират. Те представляват скрита заболеваемост.
Има два вида антитела – IgM и IgG. Увеличаването на IgM при нормални IgG означава остър възпалителен процес. След 40-я ден IgM се нормализират, а IgG антителата се увеличават. Това са антителата на имунната памет, които могат да неутрализират вируса на КОВИД-19, и които ние се стреми да отделим с плазмафереза в готов продукт – хиперимунна антиКОВИД плазма. Вкарвайки ги венозно в организма на болен човек с опасност за живота в рамките на 24 до 48 часа тези антитела неутрализират вируса на КОВИД-19 и пациентът като с вълшебна пръчка оздравява или се подобрява до такава степен, че може да бъде изписан за домашно лечение. Антителата, които се търсят, стоят от 3 до 10 месеца във висок титър и призовавам хората, които имат висок титър на IgG антителата и отговарят на критериите за донори, да дадат хиперимунна плазма, за да спасят други болни.
Докъде стигна реализацията на Вашата идея за Център за кръвна плазма в Шумен?
– По действащото българско законодателство плазмафереза от един донор и получаване на два сака плазма може да се направи само в районните центрове. Такъв за областите Шумен, Разград, Търговище, Русе има във Варна. Така е по стандарта за трансфузионна хематология. Той не допуска в областни градове като Шумен да има плазмоферетичен апарат, но след проучване направихме друго нещо. С дарителски средства за Кръвния център беше закупен фризер с дълбоко замразяване до минус 50 градуса. Той може да се ползва като депо на кръвни продукти, които да се изискват от лекуващите лекари.
Така в Шумен стана възможно да се дарява кръв за производство на хиперимунна плазма без да се налага всеки донор да ходи до Варна. Процедурата отнема не повече от 10-15 минути, през които се дарява около 450 мл кръв. Даряването може да се извърши от 8.30 ч. до 11.30 ч., вторник и петък. Още същия ден се изпраща транспорт до Районния център във Варна, където изследват допълнително кръвта и произвеждат хиперимунна антиКОВИД плазма и еритроцитен концентрат, който се използва за лечение на тежки анемични синдроми, при които пада много силно хемоглобина. Готовите продукти се връщат на следващия ден в Шумен и се дават на нуждаещи се пациенти или се замразяват до над минус 40 градуса. Замразени те са годни за ползване до две години.
Идеята проработи в Шумен след като в Министерството на здравеопазването разбраха, че тя е полезна и направиха възможното да се реализира в областните многопрофилни болници, в които има кръвен център.
За КОВИД-19 има няколко протокола за лечение, но истинско лечение, което да отреже „трите глави на ламята” – няма. Нито в Китай го намериха, нито в Америка, нито в Русия, нито в Европа, нито в България. Лекува се симптоматично. Единственото нещо, което ликвидира КОВИД-19 в рамките на 48 часа, и което води до много бързо подобрение и възможност за изписване това е хиперимунна антиКОВИД плазма. Това е средството, което реално спасява живот и силно предпазва тежкоболните пациенти от инвалидизация. Необходимостта от прилагане на хиперимунна антиКОВИД плазма се решава единствено от лекуващия лекар.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТурция въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната
Следваща статия1 266 са излекуваните от COVID-19 за ден у нас, новите случаи са 332

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here