дом Здраве Д-р Марин Мухтаров с 6 правила срещу коронавирус и грип!

Д-р Марин Мухтаров с 6 правила срещу коронавирус и грип!

0
ДЯЛ

Добра лична хигиена, ограничаване на контактите-това са най-общо съветите на медиците за предпазване от коронавирус и грип.
Ето какво препоръчва известният кърджалийски лекар д-р Марин Мухтаров:
ПЪРВО ПРАВИЛО. РЕДОВНО МИЙТЕ РЪЦЕТЕ СИ СЪС САПУН
Измиването със сапун премахва вирусите причиняващи коронавирусна инфекция и грип. Ако нямате достъп до сапун и вода, използвайте кърпички със спирт или дезинфектант. Почистването и дезинфекцията на повърхности (дръжки на вратите, маси, столове, клавиатури, смартфони и др.) премахва вирусите. Използвайте домакински почистващи препарати.
ВТОРО ПРАВИЛО. СПАЗВАЙТЕ БЕЗОПАСНО РАЗСТОЯНИЕ И НОВ ЕТИКЕТ
Коронавирусът се разпространяват по въздушно-капков и по контактен път. За профилактика на въздушно-капково заразяване (кихане, кашляне) спазвайте разстояние от поне 1 метър от болните. За предпазване от контактно заразяване – не докосвайте очите, носа или устата си с ръце. Помолете хора около Вас да ви напомнят, ако го правите. Не се ръкувайте, не се прегръщайте и не се целувайте и с видимо здрави хора. Избягвайте ненужни пътувания и посещения на многолюдни места. Намалете риска от заразяване като носите маска или други подръчни средства (напр. шал). При кашляне и кихане, покрийте устата и носа си със сгъвката на мишницата или с еднократна салфетка, след което я изхвърлете.
ТРЕТО ПРАВИЛО. ВОДЕТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ
Здравословният начин на живот увеличава устойчивостта към инфекции. Той включва физическа активност, пълноценен сън, консумация на храни богати на белтък, витамини и минерали. Не прекалявайте с алкохола.
ЧЕТВЪРТО ПРАВИЛО. ЗАЩИТЕТЕ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА:
1.С МЕДИЦИНСКА МАСКА (НЕ МАСКА N95!)
Маската е най-важна за медицинските специалисти и за болните. Тя не осигурява пълна защита при здрави хора – трябва да се спазват и другите превантивни мерки. Маските ограничават вирусно разпространение при:
– посещение на многолюдни места и пътуване с обществен транспорт;
– грижи за болни с остри респираторни инфекции;
– общуване с хора с признаци на остри респираторни инфекции;
– работа/ контакти рискови за заразяване с въздушно-капкови инфекции;
– респиратори от клас FFP2 и FFP3 са задължителни за медицински персонал, който се грижи за болни с коронавирусна инфекция.
При пребиваване на открито дишайте чист въздух и не ползвайте маска.
Маската е за еднократно или многократно ползване, има различен дизайн и служи за 2 или повече часа. Една маска не бива да се използва непрекъснато, защото може да се заразите, вместо да се предпазите. Обикновената медицинска маска няма значение от коя страна се поставя към лицето и се сменя на 2 часа при спазване на следните правила:
– фиксирайте я плътно върху устата и носа, без празни пространства;
– при сваляне не допирайте повърхността на маската и веднага измийте ръцете си с вода и сапун и/ или ги дезинфекцирайте със спирт;
– влажна маска се заменя незабавно с нова;
– не използвайте маска за еднократна употреба за втори път;
– използвана еднократна маска веднага се изхвърля;
– маските за многократна употреба (четирислойни марлени или марлено-памучни) след ползване се изпират и стерилизират (гладене с ютия, автоклавиране);
– при грижа за болен ползвайте еднократни ръкавици и маска. След края на контакта, свалете ръкавиците, после маската. Независимо дали сте използвали ръкавици, измийте ръцете си с вода и сапун и/ или ги дезинфекцирайте със спирт.
2. С НЕСПЕЦИФИЧНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ СРЕДСТВА
Преди да излезете навън или преди контакт с хора може да приложите:
– елиминационна терапия, чрез впръскване в носната кухина на изотоничен разтвор на натриев хлорид, който намалява броя на вирусните и бактериалните патогени;
– локални лекарства (спрей, капки) с бариерна функция (карагенан и др.).
ПЕТО ПРАВИЛО. КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРИ ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ИЛИ ГРИП
Останете вкъщи и потърсете лекар по телефона или по друг комуникационен канал. Следвайте инструкциите на вашия лекар, спазвайте постелен режим и приемайте колкото се може повече течности.
ШЕСТО ПРАВИЛО. КАКВО ДА ПРАВИТЕ ПРИ БОЛЕН ЧЛЕН ОТ СЕМЕЙСТВОТО
Обадете се на лекар. Изолирайте болния в отделна стая. Ако това е невъзможно, спазвайте разстояние от най-малко 1 метър. Ограничете контактите между пациента и членовете на семейството, особено децата, старците и хората с хронични болести. Проветрявайте стаите често. Поддържайте чистота. Регулярно мийте и дезинфекцирайте повърхностите с домакински почистващи препарати. Измивайте ръцете си със сапун, особено след физически контакт с други хора. Когато обслужвате болен, покрийте устата и носа си с маска или друго подръчно средство (шал, салфетка и др.). За болния се грижи само един член от семейството!
СИМПТОМИ НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
Висока температура, втрисане, главоболие, отпадналост, хрема, кашлица, задух, мускулни болки, конюнктивит. Може да има и стомашно-чревни симптоми – гадене, повръщане, диария.
УСЛОЖНЕНИЯ
Водеща е вирусната пневмония. При вирусна пневмония влошаването често става бързо – за 24 часа, с развитие на дихателна недостатъчност, изискваща механична вентилация за облекчаване на тежестта на протичането.
Д-р Марин Мухтаров, д.м.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВъзстановяват най-внушителния военен паметник в село Върбак
Следваща статияРИОСВ-Шумен с партньорска инициатива за Деня на водата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here