дом Общество Държавна фирма дължи по 4 заплати на научни работници

Държавна фирма дължи по 4 заплати на научни работници

0
ДЯЛ
24shumen.com

По 4 заплати дължи на своите служители държавната фирма „Опитна станция по земеделие – Хан Крум“, подразделение към Министерството на земеделието. На агрономите и основно на научните работници не са им внасяни и осигуровки.
Цялата сума от неполучавани трудови възнаграждения от 56 420 лв. за девет месеца, след намесата на Инспекция по труда – Шумен по подаден сигнал от КНСБ е намалена на 35 200 лв.
„Извършваме проверка по подадения сигнал в рамките на нашите правомощия“, заяви пред 24shumen.com Стела Методиева, Директор на Дирекция „Инспекция по труда“Шумен.
Видно от протокола има начислени трудови възнаграждения за 9 месеца в платежните ведомости, частично са изплащани заплати на някои лица, но са отчетени и огромни суми, определени като остатъци за получаване. Най-големият остатък е за месец август 7 325,03 лв.
За неполучените суми от трудови възнаграждения, които лицата имат да получават спрямо работодателя са предприети принудителни административни мерки. Сигналът относно внасяне на осигуровки е препратен за разглеждане по компетентност в ТД на НАП, която е компетентна по прилагането на Кодекса за социално осигуряване, е записано в становище от ИТ след направената проверка.
„Дължимите суми към освободените работници за заплати и обезщетения са над 35 хиляди лева. В нарушение на изискванията на Кодекса на труда (КТ) са изплащани на работещите само по 200 лв. Не са внесени осигуровки на освободените, както и на останалите на работа в станцията 3 лица от месец април 2019“, тези скандални факти се представени в писмо до Инспекцията по труда (ИТ)и министъра на земеделието, храните и горите чрез областния управител на Шумен. Писмото е подписано от Анета Денева, областен координатор на КНСБ в града.
„Пълна каша, сериозен трус за съжаление в държавна фирма. В момента хората карат явно на мускули при неполучени заплати за 4 месеца“, сподели лидерът на шуменската структура пред 24shumen.com.
В момента част от работещите са напуснали, други са съкратени поради намаляване обема на работа. Дължат им се трудови възнаграждения от 1 000 до 5 000 лв., в зависимост от заплатата. Самите ощетени служители не са сигнализирали в ИТ за проблема с неизплатените им заплати от работодателя.
Предприятието е прехвърлено на подобно на това предприятие в гр. Лозница. Директор е Ш.Назиф.
„Обидна ситуация. Недопустимо е да работиш и да не получаваш заплата. Аз също не съм получила и напуснах“, заяви пред 24shumen.com Мая Мутафчиева, бивш изпълнителен директор на Опитната станция.
Тя твърди, че към момента когато е напуснала в предприятието са постъпвали приходи от производството. Независимо от това заплатите не били изплащани, а давани само по 200 лв. на работещите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСанкционираха роми, самонастанили се в имот на шуменска улица
Следваща статияПромени в движението по части от улица „Петър Парчевич“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here