дом Общество Държавата прехвърля дяловете си от ВиК-Шумен на Българския ВиК холдинг

Държавата прехвърля дяловете си от ВиК-Шумен на Българския ВиК холдинг

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Упълномощиха представителя на Община Шумен да гласува със „за“ по всички точки от дневния ред на Общото събрание на ВиК-Шумен. Това решиха днес на сесия общинските съветници.
Общото събрание на съдружниците във Водното дружество ще се проведе в петък, 30 октомври, от 10.00 часа.
В ред на заседанието са включени четири точки. Първата е за прехвърляне на дяловете на държавата в размер на 51% на Българския ВиК холдинг. Така новата структура ще придобие правото на собственост върху 24 836 дружествени дяла с номинална стойност 10 лева всеки, представляващи 51% от капитала на ВиК-Шумен. Непаричната вноска, с която ще се увеличи капиталът на Холдинга в размер на 248 000 лева, се равнява на 248 акции с номинал по 1 000 лева всяка, които ще бъдат придобити от държавата чрез министъра на регионалното развитие и благоустройството. Акционерите трябва да упълномощят управителя на ВиК-Шумен да сключи договор за прехвърляне на дружествените дялове, притежавани от държавата, в полза на Български ВиК холдинг. На акционерите ще бъде предложено да гласуват съответни промени в дружествения договор на ВиК-Шумен, както и да одобрят избора на нови членове на Одитния комитет на ВиК-Шумен. Предложеният състав е Таня Валентинова Михова – магистър по икономика, с 5 години стаж в областта на счетоводството, Петя Атанасова Атанасова- магистър инженер и Петя Георгиева Дерибеева- Табакова- магистър по икономика.
На заседанието на Общинския съвет днес присъства управителят на ВиК-Шумен Жанета Панайотова, която уточни, че на практика държавата запазва собствеността си. Шуменското дружество разполага с активи малко над 1 000 000, останалите активи са собственост на Общината и държавата. ВиК-Шумен обаче има задължение да поддържа и стопанисва активите.
Панайотова информира, че местното Водно дружество вече е покрило просрочените задължения за ток, като е платена и сметката за октомври. Тя припомни, че недоборите са натрупани заради запорираните сметки на ВиК-Шумен във връзка със съдебно дело, което дружеството води.
Представителят на Община Шумен бе упълномощен да гласува с „въздържал се“ по първа и втора точка и „против“ по точка три на предстоящото извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК. То ще се проведе на 3 ноември от 11.00 часа в зала 2 на Областна администрация-Шумен.
В дневния ред на заседанието е включена точка за „Съгласуване на Подробна инвестиционна програма за 2020 г., изготвена от „Водоснабдяване и канализация-Шумен“ ООД. На акционерите ще бъде предложено да одобрят и препоръчителния размер на вноската на държавата в бюджета на Асоциация по ВиК-Шумен, в размер на 25 000 лв. В поканата е записано, че по т. 1 от дневния ред в Договора за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията и предоставяне на ВиК-услуги е постигнато договаряне за размера на минималното ниво на инвестиции в годишен аспект. В писмената обосновка към проектобюджета на Асоциацията по ВиК за 2021 година се посочва, че той е балансиран в разходната си част, която е в размер на 71 428, 58 лева. На база на проектобюджета и планираните разходи, вноската на община Шумен е предвидена в размер на 24 085,72 лева.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлед сигнал от измамен чужденец – удар на полицията в Нови пазар
Следваща статияМагистрат и двама служители на Районен съд – Велики Преслав с положителен тест за COVID

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here