дом Общество До 7 дни започва ремонтът на дълбок сондаж №5 за водата на...

До 7 дни започва ремонтът на дълбок сондаж №5 за водата на „Мътница“, хората плашат с гражданско неподчинение

0
ДЯЛ

До седмица започва ремонтът на дълбоководния сондаж №5, който ще реши проблема с водата на квартал „Мътница“. Това заяви кметът на община Шумен Любомир Христов.
Съветниците приеха и решение да се задължи кметът в срок от 15 дни да реализира кризисна програма за водоснабдяване на квартала.
В залата присъстваха жители на „Мътница“, които искаха конкретни срокове за решение на проблема с безводието и заявиха, че положението е нетърпимо. „Готови сме да предприемем и по-радикални действия ще затворим главните пътища за квартала. Готови сме да преминем към гражданско неподчинение“, категорични бяха хората.
Разгорещени политически дебати предизвика проблемът с безводието в квартал „Мътница“ на сесията на Общински съвет-Шумен.
Сред очевидните и десетки пъти повтаряни доводи, стигащи до спекулации, бе направено и предложение да се използва водата на сондаж №6. Оказа се обаче, че той е собственост на „Кабиюк“. За свързването му с водопровода за „Мътница“ е нужно да се положат тръби с дължина 900 метра. По време на обследването са отхвърлени и вариантите за черпене от кладенеца на Царев брод и водоизточника на село Мадара, където сондажът е плитък.
При пробното водочерпене от кладенец №5 през май е установено, че той е с дебит 22 литра в секунда. Количеството е напълно достатъчно, за да задоволи нуждите на жителите на квартал „Мътница“. Водата е с добри показатели за питейно-битови нужди.
Както 24shumen.com вече информира, за ремонт на кладенец №5 от Българския ВиК холдинг са превели 370 000 лева по сметката на водното дружество в Шумен. С цел да се съкратят сроковете за избор на изпълнител на дейностите, днес в 8.00 часа със заповед на кмета на община Шумен Любомир Христов в „Мътница“ бе обявено бедствено положение, което ще продължи 7 дни.
„Проблемът с водата да не се политизира“, за пореден път призова кметът Любомир Христов, който представи в сесийна зала скица на дълбоководен кладенец №5 и обясни направеното до момента от местната администрация за решаване на проблема. Той уточни, че се работи активно за решаване на проблема с водата и на село Чаренча.
За участие в дискусията за водата на „Мътница“ бяха поканени управителят и главният инженер на ВиК-Шумен. Поради служебен ангажимент извън града те липсваха в сесийната зала днес.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТоп 5 на любимите онлайн занимания
Следваща статияНамалиха данъка на такситата в Шумен на 300 лева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here