дом Здраве Доц. д-р Румен Габровски: Няма върнати или останали онкоболни пациенти

Доц. д-р Румен Габровски: Няма върнати или останали онкоболни пациенти

0
ДЯЛ

„Няма ограничен прием на онкоболни пациенти. Няма върнати или останали пациенти. Имаме пристигнало писмо от Районната здравна каса, че няма да има лимитна високотехнологичните пътеки, но ще останат на разрешителен режим, както е по рамков договор“. Това заяви за 24shumen.com доц. д-р Румен Габровски началник на отделението по лъчетерапия в КОЦ Шумен по повод появилите се слухове, че ще има лимити при лъчелечението.
Вчера здравният министър Кирил Ананиев обяви, че има явно неразбиране или неправилно тълкуване на т.нар. индикативни стойности. Министърът бе категоричен, че няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Според него индикативните стойности не ограничавали лечението на пациентите, а обратното – служели единствено и само за нуждите на контрола.
„Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Нещо повече – след анализ на данните на Здравната каса се установи, че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393, а за 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица или с 1 313 пациенти повече. Средствата, които са осигурени за 2018 г., са със 7 600 000 лева повече от 2017 г. или 29 500 000 лв.“. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев пред народни представители по време на вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия. „За да няма допълнително напрежение занапред, Здравната каса изпрати писмо до директорите на районните здравноосигурителни каси, с което им нареди индикативните стойности, определени за м. юни, да се отменят. За месеците до края на годината нямаше предвидени индикативни стойности за брой пациенти, имащи нужда от лъчетерапия“, поясни още Кирил Ананиев.
„Към момента извършваме всички дейности. Вероятно въпросът ще се реши на срещата с НЗОК в понеделник, на която сме поканени и на която ще представим потребностите на КОЦ Шумен. Надявам се да продължим да предлагаме на онкоболните пациенти напълно безплатно виско технологично лечение, което да осъществяваме в оптимални срокове, както досега“, допълни още доц. д-р Габровски.
В понеделник от 16 ч. в НЗОК са поканени лекари и националният консултант по лъчелечение, както и представители на пациентски организации, за обсъждане на съвместните дейности през 2018 г.
Снимка: Община Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСвада на бензиностанция завърши с юмруци и отнети 1 000 лева
Следваща статияТекат усилени ремонти по уличната мрежа в Шумен