дом Общество Днес празнуват служителите на МВР

Днес празнуват служителите на МВР

0
ДЯЛ

Днес служителите от Министерството на вътрешните работи празнуват своя професионален празник. Това е едно от първите министерства, създадено след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност.
На 5 юли 1879 година Княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.
Празникът не се празнува през периода 1945-1992 г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. започва отново да се отбелязва като официален празник на служителите от вътрешното ведомство.
Българските полицаи празнуват и на 8 ноември – денят на Архангел Михаил. Честването на тази дата е въведено през 1924г. по инициатива на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: “Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1998 г.
Екипът на 24shumen.com поздравява всички служители на ОДМВР-Шумен с празника и им пожелава здраве, семейно щастие и още повече кураж и сили, за да можем всички ние да живеем и спим спокойно!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКмет алармира: В село Мировци от години няма пътни знаци
Следваща статияШофьор на бус загина след удар с ТИР край Изгрев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here