дом Здраве Днес отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Днес отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

0
ДЯЛ

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюн. Той се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление.
За 2018 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюн и сърдечни заболявания“. Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2018 г. е да се подчертаят взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и сърдечно-съдовите заболявания. В световен мащаб от сърдечно-съдовите заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.
Припомняме, че по повод Световния ден без тютюн Регионална здравна инспекция – Шумен организира на регионално ниво кампания, която включва:
„Щанд на здравето – предизвикателство вместо цигара“, съвместно, Общински здравен център (ОЗЦ) и Български младежки червен кръст (БМЧК) на 31 май (четвъртък) от 12.00 ч. до 13.00 ч. в Градската градина пред кафе-сладкарница „Мики“.
„Танц вместо цигара“ със съорганизатор учениците от Xв клас на СУ „Сава Доброплодни“, с който ще приканват граждани, вместо цигара, да танцуват за здраве и ще предоставят изработени от тях информационни материали за вредата от тютюнопушенето.
Скринингова кампания за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи с уред „SmokerLyzer”.
Семинар с медицински специалисти на училища и детски градини в гр. Шумен на тема: „Тютюн и сърдечни заболявания“ на 6 юни в залата на РЗИ – Шумен.
Регионална здравна инспекция – Шумен приканва всички ученици и преподаватели от училищата на територията на областта да танцуват в двора на училищата си за здраве в голямото междучасие на 31 май 2018 г.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Индустрията в моя регион”: 125 ученици се включиха в тематичния конкурс
Следваща статияВоински умения, бойни практики и исторически възстановки в „Дни на предците – Плиска“