дом Общество Днес започва астрономическата есен

Днес започва астрономическата есен

0
ДЯЛ

Рано тази сутрин, точно в 4.54 часа, настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен. Още с настъпването си тя ще донесе по-хладен въздух. Истинското захлаждане обаче се очаква веднага след трите почивни дни.
До средата на предстоящата нова седмица дневните температури ще паднат до 13 градуса. Студената вълна ще премине от запад на изток и от вторник се очакват валежи. Спадането на температурите и силният вятър ще създадат условия за снеговалежи в най-високите части на Рила и Стара планина.
Есента е един от четирите сезона в умерения пояс заедно с пролетта, лятото и зимата. Астрономически тя започва с есенното равноденствие (около 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното). В метеорологията се използва различна конвенция – есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното.
Есента, както и останалите сезони, се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето.
Снимка: pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияФК „Олимпия“ Шумен набира момчета и момичета, желаещи да тренират футбол
Следваща статияСпециализирани автомобили ще дебнат шофьорите за платени пътни такси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here