дом Общество Днес започват Богородичните пости

Днес започват Богородичните пости

0
ДЯЛ

Днес започва Богородичният пост, който е утвърден от църковната традиция в чест на Успение на пресвета Богородица – 15 август.
Свързан изключително с почитта, любовта и надеждата на православните към Пресветата Майка, този пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне – 6 август, се разрешава приемането на риба.
Непотвърдено предание свързва установяването на този пост със светите апостоли. Но като установена църковна практика е въведен сравнително по-късно от другите три основни поста.
В началото той бил разделен на два по-малки поста – пост за Преображение Господне, който продължавал пет дни и съответно на празника се разрешавало месо, и пост за Успение на пресв. Богородица.
Император Леон Философ (V в.) повелил забрана за яденето на месо на Преображение в цялата Византийска империя и така свързал двата поста в един.
Император Маврикий (582-602) пък въвел с изрична заповед празнуването на Успение Богородично навсякъде по империята.
Според църквата „пост телесен без пост духовен“ не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.
Най-строги са постите през дните понеделник, сряда и петък, когато църквата повелява да се консумират само постни храни и то сурови. През тези дни не се готви, нито пък се разрешава добавянето на мазнини в храната.
През дните вторник и четвъртък можете да си позволите да сготвите нещо постно, но единствено чрез варене и без добавяне на мазнина. В събота и неделя обаче е разрешено да добавите в постната си манджа не само мазнина, но и вино.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПроблемът с теча в театъра – директно в Министерството на културата
Следваща статияПожарникари отводняваха помещения след обилния дъжд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here