дом Култура Диригент от Аржентина и пианистка от Япония в поредния концерт на Симфониета-Шумен

Диригент от Аржентина и пианистка от Япония в поредния концерт на Симфониета-Шумен

0
ДЯЛ

Буйната аржентинска енергия на диригента Рамиро Ариста се слива с елегантната нежност на японката Йоко Нагашима /пиано/ на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в четвъртък от 18.35 часа. Вече десет години Рамиро Ариста активно концертира в България, Румъния, Украйна и Русия, а умението му да съчетава европейските традиции, балканския фолклор и латиноамериканските ритми прави всяко събитие незабравимо. Изящна нежност притежава пианистката Йоко Нагашима, която пристига в Шумен от Страната на изгряващото слънце. В концертната програма на 21 ноември заедно с шуменските симфоници те ще представят музиката към единствения балет на Моцарт „Малкото нищо“, Концерт за пиано и оркестър № 11 от Йозеф Хайдн и премиерно изпълнение на Симфония в ре мажор от чешкия композитор Ян Вацлав Воржишек.
Описан от руската преса като „страстен и енергичен“, Рамиро Ариста се очертава като един от водещите диригенти на своето поколение. Международната кариера на Рамиро бе развита и обогатена със стажа в Мариинския театър по покана на Валерий Гергиев (2008-2009). След сензационният си дебют в Санктпетербургската филхармония през март 2010 г. той е работил с Ярославската филхармония, Лвов филхармония, филхармония Тимишоара, филхармония Брашов, Националния симфоничен оркестър на Република Молдова, Симфоничния оркестър на Венецуела – „Los Llanos”, и с Националния симфоничен оркестър на Боливия.
Йоко Нагашима започва да изучава пиано на 3-годишна възраст. Завършва факултет „Наука и технологии” към университета – Нихон и Музикална академия – Шова. Изучава пиано при Мами Такао, Макико Ишида, Йоко Ясохима. През 2003 г. изнася рецитал, на който изпълнява вариации върху тема от Хайдн за 4 ръце.В периода 2003 – 2005 г. свири музика от Брамс на изложби „Музика за хармонията на цветята и сърцето” на художничката Фумие Като. Част от дуо виолончело и пиано „Евръгрийн“ през 2008 г. изнася концерти с музика от Торо Такемицу. Вече десет години Йоко Нагашима е търсен солист в Европа и ежегодно изнася концерти на стария континент. През 2012 година е солист на руския Камерен оркестър в Архангелск. Йоко Нагашима изнася редица концерти в България – свирила е със Симфониета – Видин, Симфониета – Враца, Разградска филхармония, Симфониета – Шумен, Симфоничния оркестър в Сливен и други.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтново уникален: На 60 години Красимир Арсов подреди репроспективна изложба
Следваща статия150 деца от община Велики Преслав ще отгледат свое дърво за бъдеще

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here