дом Култура Деца от три държави правиха сурвакници за конкурс на шуменско читалище

Деца от три държави правиха сурвакници за конкурс на шуменско читалище

0
ДЯЛ

Деца от три държави – Испания, Молдова и България, участват в коледния конкурс за най-красива сурвакница, организиран от шуменското НЧ „Добри Войников – 1856“. Журито вече е оценило общо 46-те сурвакници по изпратените от децата снимки, каквото беше условието. В направата на сурвакниците са използвани всякакви материали – традиционни като пуканки и сушени чушки, и по-модерни като цветни прежди и мъниста, а по някои висят дори суджуци.
Определени са една първа награда, две втори и две трети, има и няколко поощрителни награди. Най-трогателна е сурвакницата, изработена в испанския град Торент в тамошното българско училище „Христо Ботев“. В направата й са взели участие дечица от 3 до 6 г. и някои от тях научават за първи път какво е сурвакница, споделя ръководителката на групата Маргарита Стоянова, чиито възпитаници ще получат поощрителна награда.
На първо място по хубост е оценена сурвакницата на 8-годишната Божидара Терзиева от Разград. Второто място си поделят изделията на Мария-Магдалена Димитрова, 8 г., от ОУ „Свети Княз Борис І“ – Бургас и Далия Христова, на 11 г. от СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен. Двете трети награди отиват при Магдалена Николаева, на 11 г., от СУ „Йоан Екзарх Български“ -Шумен и при третокласничката Анастасия Тарлева от Български теоретичен лицей „Васил Левски“ – Кишинев, Молдова.
С поощрение са отличени сурвакниците на Стефани Тодорова, 9 г., от НУ „Илия Р. Блъсков“ – Шумен, на Мария Митова, 7 г., от ІХ ОУ „Пейо К. Яворов“ – Благоевргад, на Мийрем Е. Юсуф, на 10 г., от СУ „Елин Пелин“ – с. Руен, на децата от подготвителната група в Торент, Испания и на Шабан Ахмед Кадир, 10 г., от с. Руен.
Отличените майстори на сурвакници ще получат наградите си по куриер заради противоепидемичните мерки. Някои от снимките на сурвакници са придружени с кратки видеоклипчета с коледни поздрави, които може да видите във фейсбук страницата на НЧ „Добри Войников – 1856“.
На небивал наплив от участници се радва и паралелният детски коледен конкурс – за рисунка и текст на тема „Моята мечта за Коледа“. Творбите са 357, изпратени от всички краища на България, от Австрия, Великобритания, Украйна, Молдова и Испания.
Само рисунките са над 250, а сред текстовете има есета, стихове, разкази. Заради заболяване на член на журито обаче оценяването на творбите ще се забави и най-вероятно ще стане през януари, информират от ръководството на читалището.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВаксинацията срещу COVID-19 в област Шумен започва на 28 декември
Следваща статияНови 1 615 случая на COVID-19 у нас, в Шумен са 24

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here