дом Култура Деца от различни етноси пяха, танцуваха и рецитираха стихове на празника „Шарена...

Деца от различни етноси пяха, танцуваха и рецитираха стихове на празника „Шарена палитра“

0
ДЯЛ

Богата палитра от цветове, музика, поезия и танци събра деца, родители и гости от различни етноси – български, турски, ромски и руски във второто издание на празника на етносите и на ромската поезия, който се проведе на сцената в Младежкия дом. Инициативата се реализира по проекта на Община Шумен „Взаимодействието с общността – фактор за по-добро бъдеще и успешна интеграция“ в рамките на програма ЗОВ към Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Деца и ученици от Детска градина “Пролетна дъга”, Обединеното училище “Хр. Ботев” в село Ивански, възпитаници на СУ “Трайко Симеонов”, Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК и музикалните школи в града, СУ “Сава Доброплодни” и Шесто основно училище “Еньо Марковски” с огромно старание подготвиха своите музикални изпълнения, рецитираха стихове, пяха песни, представиха танци на различни етноси и се включиха в концертната програма „Шарена палитра“.
Публиката аплодира музикантите от оркестър “Шумен” и виртуозните изпълнения на популярни руски, унгарски, български творби и ромски песни. Потомственият музикант и носител на първа награда от Международния детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб“ във Варна Евгени Чакъров предизвика възторжените аплодисменти на публиката със своето изпълнение на цигулка – “Турски марш” от Бетовен. Офи Митков спечели овациите на децата и възрастните с химна на Европа “Ода на радостта”. Гостите на празника имаха удоволствието да наблюдават прекрасните композиции “Царевички” и “Шопски танц” на възпитаниците от трети хореографски клас в СУ “Сава Доброплодни”. Детската вокална група и Силвия Атанасова от Шесто основно училище бяха бурно аплодирани.
Партньорите по проекта също имаха участие в празничната програма. В специално ушити костюми на сцената излязоха и децата от ДГ “Пролетна дъга” и изпълниха руски танц. Учениците от училището в село Ивански рецитираха ромска поезия и представиха композиция по музиката от филма “Таборът отива към небето”.
За втори път деца от Шумен участваха в един истински празник на толерантността. Шарена палитра от етноси, поезия, музика, песни и танци завладяха сърцата на публиката, която изпълни до краен предел концертната зала на Младежкия дом. Финалът отново събра всички заедно на сцената с песента “Планетата на децата”, изпълнена от Кремена Маринова от ОУ “Еньо Марковски”.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна делото за смърт в Пивоварния завод в Шумен след сблъсък на два мотокара
Следваща статияОбщина Върбица продава земеделски земи в 6 села

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here