дом Здраве Десетки дариха кръв в Шумен за нуждаещите се от цялата страна

Десетки дариха кръв в Шумен за нуждаещите се от цялата страна

0
ДЯЛ

В деня, в който се честваха 182 години от рождението на Васил Левски и 141 години от Освобождението на град Шумен, десетки военнослужещи и цивилни граждани доброволно дариха кръв като се отзоваха на кръводарителската акция „Дари кръв – спаси живот!”.
При изключително голяма активност от страна на гражданите протече кръводарителската акция в Шумен „Дари кръв – спаси живот!”, организирана от Военно окръжие – Шумен. Тя се проведе в сградата на Военен клуб – Шумен. Кръводаряването се случи благодарение на екипа на д-р Емил Качамилски от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА София, който помогна идеята да се реализира.
Доброволното кръводаряване започна в 08.00 часа, като само за първия половин час шестима дариха кръв, а десетки други чакаха, за да им бъдат направени задължителните изследвания преди процедурата.
Всеки решил да се включи в акцията по доброволно кръводаряване попълва специален въпросник и преминава предварителни изследвания, обясни Кристина Банева – медицински лаборант от Центъра по трансфузионна хематология на ВМА София. На всеки доброволен кръводарител се измерва кръвното налягане, пулса и хемоглобина. След като д-р Качамилски прецени и бъде одобрен, става кръводарител.
Доброволците дарили от своята кръв помогнаха на нуждаещите се болни здравноосигурени лица от цялата страна. Освен нуждите на ВМА, Центърът по трансфузионна хематология подпомага и други лечебни заведения, посредством сключени договори с НЗОК.
През миналата 2018 година, близо 6 000 са кръводарителите в Кръвния център на ВМА, половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.
Инициативата „Дари кръв – спаси живот” насочи вниманието на цялото общество върху кръводаряването, дариха кръв както военнослужещи, така и цивилни граждани. Те не само помогнаха на нуждаещите се болни, но и дадоха личен пример за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване.
Всеки от дарителите дойде със свой мотив. Някои сами бяха преживели нуждата от кръв, други са търсили кръв за свои близки, трети от съпричастност.
Военно окръжие – Шумен благодари на всички, които се включиха в инициативата и чрез този високохуманен жест допринесоха за спасяването на човешки живот.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕкарисажът vs ОДБХ: Нов епизод от драмата
Следваща статияС жива картина представиха моменти от освобождението на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here