дом Политика Демократът Джо Байдън e 46-ият президент на САЩ

Демократът Джо Байдън e 46-ият президент на САЩ

0
ДЯЛ

Демократът Джо Байдън спечели вота в родния си щат Пенсилвания и събра нужния брой делегати – 273 при необходими 270, за да бъде избран за 46-и президент на САЩ.
Според американски медии Джо Байдън е избран за 46-и президент на САЩ като надделява над Доналд Тръмп след обрат в спорните щати, които му дадоха доста над нужните 270 гласа в изборната комисия, за да сложи точка на битката за Белия дом. Асошиейтед прес пък пише, че Байдън получава 284 електорски гласа, а Тръмп остава с 214. Изборът на американци е исторически и защото за първи път цветнокожа жена от азиатски произход става вицепрезидент на страната.
Байдън научил новината в Делауер, където е със семейството си. В обръщение към нацията той заяви:
„За мен е чест. Поласкан съм от доверието, което американските граждани гласуват към мен и към вицепрезидента Камала Харис. Във време на непредвидими обстоятелства, рекорден брой граждани се стекоха към урните и показаха още веднъж бие дълбоко в американските сърца.“
Байдън призова обществото да се обедини в тези времена на криза.
„С края на тази кампания е време да оставим гнева и острата реторика зад гърба си и да се обединим като нация. Време е за САЩ да се обедини и излекува. Ние сме Съединените американски щати и няма нещо, което не можем да направим, когато сме заедно.“

Камала Харис, която е вицепрезидент на демократа Джо Байдън, даде знак, че е готова да се залавя за работа, предаде ДПА. „Тези избори са за нещо много повече от Джо Байдън или мен. Става въпрос за душата на Америка и готовността ни да се борим за нея. Предстои ни много работа. Да се захващаме“, написа Харис в Туитър.
Байдън е получил 74 847 834 гласа в национален мащаб, което е 50,6%, а Тръмп – 70 591 531, или 47,7% от гласовете.
Доналд Тръмп обвини Джо Байдън, че бърза да се обяви невярно за победител в президентските избори в САЩ, след като основните американски медии обявиха Байдън за 46-ия президент на страната.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСемейство е в болница след катастрофа на разклона за Каспичан
Следваща статия2 301 нови случаи на COVID-19 у нас, в Шуменско са 42

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here