дом Здраве Дарителска кампания ще събира средства за нова медицинска апаратура за КОЦ- Шумен

Дарителска кампания ще събира средства за нова медицинска апаратура за КОЦ- Шумен

0
ДЯЛ
24shumen.com

Дарителска кампания ще събира средства за нова медицинска апаратура за Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Шумен. Обявена е специална банкова сметка, която е публикувана на сайта на КОЦ, стана ясно на пресконференция с участието на управителя на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов, д-р Румен Габровски, началник на Клиниката по лъчелечение и главния счетоводител Тина Николова.

Събраната сума ще бъде в помощ на лечебното заведение за закупуване на крайно необходимия нов линеен ускорител от последно поколение, с пълен капацитет за лъчелечение и с възможност за радиохирургия. Модерната придобивка ще струва малко над 5 милиона лева, но ще включва ъпгрейд на информационната и планираща системи и на съществуващите два налични линейни ускорителя, като на практика ще бъдат спестени 1,2 милиона лева, нужни за тази дейност. Като втора стъпка се предвижда закупуване на нов мамограф за около 700 хил.лв., който ще даде възможност за по- голяма прецизност на изследването и точна диагностика. „Към момента 70-75% пациенти дневно провеждат лъчение, а с потребност са 90-95%, т.е. за около 30 души няма апаратно време на наличните линейни ускорители. От една страна има нарастване на дейността с 30-35% за последните 2 години, голяма част от пациентите имат необходимост от лечение по нови стандарти, което модерната техника би осигурила, от друга страна е достигнато платото на настоящата технология, а оферта е икономически изгодна. Нашите пациенти се нуждаят от тази стъпка за по- добри лечебни резултати“, заяви д-р Габровски. По думите му, възможностите на новата апаратура ще бъдат усвоени за по- малко от година. Д-р Свилен Арнаудов обяви, че за закупуването на трети линеен ускорител лечебното заведение ще изтегли кредит, с разрешение на принципала, който ще погасява със собствени средства и призова всеки фирми и граждани, който има възможност, да направят дарение. „Сумата е сериозна и ще натовари много работата на Онкоцентъра, но се надяваме, че с дарителската кампания ще получим помощ за закупуването на тази модерна и качествена апаратура“, заяви д-р Арнаудов. Той посочи, че КОЦ- Шумен все още погасява кредита за изграждането на новия корпус, като остатъкът по него е 300 000 лв. Годишно пък за поддръжка на високотехнологичната апаратура се дават към 1 милиона лева. В Комплексния онкологичен център в Шумен се водят на отчет 11 515 пациенти, от които новодиспансеризираните пациенти през 2019 година са 1 599, а през 2018 година са били 1 493. По брой лекувани пациенти годишно клиниката по лъчелечение се нарежда непосредствено след най-големите клиники в страната тази в онкологията в София и Университетската клиника в Пловдив.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДвама хулигани нападнаха медици в Спешното в Шумен
Следваща статия46 теста, 4 нови случаи на COVID-19 за последните 3 денонощия в областта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here