дом Общество Данъкът на такситата в Шумен остава 400 лева

Данъкът на такситата в Шумен остава 400 лева

0
ДЯЛ

Данъкът върху таксиметровите превози в община Шумен остава 400 лева. Това гласуваха днес на редовно заседание членовете на икономическа комисия към Общинския съвет в града.
Така те не приеха предложението на съветниците Христофор Крумов и Евгения Михова за намаляване на данъка от 400 на 300 лева, като се дава възможност сумата да бъде плащана до 4 вноски.
В докладната си, за промени в Наредбата за определяне на размера на мeстните данъци и такси, Крумов и Михова посочват, че таксиметровия бранш не е включен в приетите до момента мерки за подпомагане свързани с COVID-19. В документа двамата общински съветници посочват, че в подкрепа на намаляване на данъка до момента таксиметровите шофьори са събрали 220 подписа.
Против промяна на налога е и Общинска администрация. „Размерът на данъка е гласуван от Общински съвет-Шумен на сесия на 29 септември 2016 година. Сумата е съгласувана и одобрена и от представителите на бранша. Такситата в Шумен са между 520 и 550. Основната част от данъка се внася от ноември до края на декември. Това позволява на таксиметровите шофьори да получат разрешение за упражняване на дейност през следващата година“, заяви зам.-кметът Росица Антонова. Тя уточни още, че предложението на двамата общински съветници не е съгласувано със законовите изисквания, защото Крумов и Михова предлагат дължимата сума да се погасява на до 4 вноски.
Членовете на икономическа комисия единодушно приеха предложението на съветниците от ДПС за осигуряване на човек по поддръжка на чистотата в селата на община Шумен. „Държим на първо време да се обхване сметопочистването, което да започне от началото на 2021 година, а после да се съгласуват и дейностите по сметоизвозването“, уточни общинският съветник Сунай Садък и посочи, че в момента в Общинско предприятие „Чистота“ са назначени 30 души, които се грижат за чистотата на улиците в Шумен и кварталите.
Съветникът Данаил Данчев одобри идеята, но фокусира вниманието върху разхода за допълнителните дейности. „По мои първоначални изчисления нужната сума е около 500 000 лева. Може ли да си я позволим и за чия сметка ще е услугата? Реално сумата, която се отделя годишно т 6 500 000 лева ще скочи на 7 000 000 лева“, предупреди Данчев.
Зам.-кметът Росица Антонова обясни, че до края на годината общинска администрация ще е готова с разчетите за нужните бройки и необходимите средства. Така допълнителния разход ще бъде предложен в бюджета за 2021 година.
Предстои докладните да бъдат гласувани от Общински съвет-Шумен на сесията на 24 септември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПанаир на занаятите: Среща с 20 майстори в Шумен (снимки)
Следваща статияДоговорът е подписан! Започва изграждането на модерна пречиствателна станция за питейна вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here