дом Общество Даниела Челебиева – председател на пчеларите в Шуменска област: Без държавна подкрепа...

Даниела Челебиева – председател на пчеларите в Шуменска област: Без държавна подкрепа отрасълът е пред оцеляване

0
ДЯЛ
Pixabay.com

С тъжна равносметка пчеларите от Шумен и региона отбелязаха 115- тата годишнина от учредяването на първото пчеларско дружество в Шумен. Почти без настроение мина и професионалният им празник – Денят на Св.Прокопий пчелар.
„Липсата на държавна подкрепа, чрез субсидии поставя под въпрос оцеляването на отрасъла. Продукцията, която произвеждаме е много под-себестойността“, заяви за 24shumen.com Даниела Челебиева – председател на шуменския клон към Съюза на пчеларите в България.
Произвеждаме огромно количество мед, но за съжаление не се изкупува приоритетно. Напротив, предпочитан е вносът от трети страни, отбеляза тя.
Друга констатация е, че липсва равнопоставеност с производителите от европейски страни. Доказателство за това е – ниската изкупна цена на меда.
В България са най-ниски изкупните цени. Докато в съседни, Балкански страни стойността е много по-висока. За това разделение нямаме обяснение, каза още Челебиева.
Според нея тази политика на Европейския съюз трябва да се промени.
Пчеларите настояват за меда и пчелните продукти, да бъдат определени специални щандове, с които да бъдат отделени от продуктите, имитиращи пчелен мед.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредставят поетесата Валентина Йоргова в Младежката сфера в Шумен
Следваща статияПодписаха колективния трудов договор в образованието за община Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here