дом Общество Даниела Челебиева: Ниската изкупна цена на меда убива отрасъла

Даниела Челебиева: Ниската изкупна цена на меда убива отрасъла

0
ДЯЛ

Унизително ниската изкупна цена на меда остава нерешеният проблем на пчеларите.
Позитивният момент – благоприятна реколта от слънчоглед, която ще гарантира добър добив, за разлика от акация, липа, рапица, заради липсващия сняг тази година. С тази равносметка пчеларите в Шуменска област са отбелязали на 8 юли професионалния си празник, посветен на покровителя и закрилника на пчелите – Св. великомъченик Прокопий, сподели пред 24shumen. сом Даниела Челебиева, председател на шуменския клон на Съюза на българските пчелари /СБП/.
Тази година са получени само три сигнала за неправомерно пръскане от земеделски производители, за разлика от други области.
Даниела Челебиева изказа благодарност към кмета на община Шумен Любомир Христов и кметовете на населени места за проведените срещи, по време на които са разяснени техните отговорности, права и задължения по отношение опазването на пчелите от отравяния, както и на Областната дирекция за безопасност на храните.
По думите на Челебиева през последните години изкупната цена на меда е обидна за труда на производителите, например 3 лв. за килограм мед от рапица.
Заради ниското заплащане много млади хора се отказвали от пчеларството. Докато при пчелари пенсионери било абсурд да се откажат.
Според нея отворените програми от 2008 година са причина да се поддържат такива ниски цени, които в никакъв случай не са пазарни цени.
Тенденцията е пчеларството от бизнес да върви към хоби.
Снимка: Фейсбук, личен профил на Даниела Челебиева
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗасега: Мисията за помирение между хор „Родни звуци” и читалище „Добри Войников” – невъзможна
Следваща статияОтварят дискотеките и нощните клубове

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here