дом Наблюдател Горите се „преместиха” пред входове, в тераси, гаражи и мазета…

Горите се „преместиха” пред входове, в тераси, гаражи и мазета…

0
ДЯЛ

Шумен от дълги години попада сред градовете с най-замърсените с фини прахови частици въздух в България. Причината е отоплението с твърдо гориво.
Това сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, която обявява периодично резултатите от измерването на наднорменото запрашаване през зимата в градовете на страната.
Тенденцията за силно замърсен въздух в Шуменско през студените месеци се наблюдава от години.
Заради скъпата електроенергия, огромна част от населението се отопляват на дърва и въглища, а много къщи вече е с локално парно, което освен по-добро отопление, отделя и много повече вредни емисии. Димът от печките, съчетан с изгорелите газове на автомобилите се задържа повече време над областния град и особено се наблюдава сутрин, когато градът е „захлупен“ от смог.
Постоянно покачващата се цена тока, нарастващата безработица и ниските доходи са достатъчна причина да не откажат шуменци от отоплението с дърва, независимо от статистиките за мръсен въздух. А единственият начин за справяне със замърсяването е поне 50% от домакинствата да преминат на отопление с ток или газ.
Блоковете в областния град са се превърнали в складове за дърва. Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Други пък пълнят терасите с нарязани дърва, хем им е по-удобно, хем ще си спестят някой и друг скандал със съседите.
Една част от хората все още не са успели да приберат купените дърва за огрев, въпреки, че живакът в термометрите пада с всеки изминал ден.
Често след като бъдат доставени дървата се складират на тротоарите или под терасите и седят там доста дълго време.
Както вече 24shumen.com писа, започва кампания за освобождаване на общинските терени в Шумен от складираните върху тях горивни материали. Ще се проверяват тротоарите и между блокови пространства в града, които в този сезон често са заети от дърва за огрев, най-често познатите метровки.
Според общинската наредба такива материали могат да се държат на улицата най-много до 24 часа, след това всеки може да бъде глобен след предварително предупреждение, а глобата е от 100 до 1000 лева.
Припомняме на читателите на 24shumen.com, че дърва могат да се купуват от 18-стопанства, складовете или общините, където се предлагат законно добита дървесина. Законно добитата дървесина има поставени марки в зелен цвят, като те са шестоъгълни, кръгли или триъгълни, в зависимост от това дали маркировката е поставена от горското стопанство, общината или складовете за продажба на дърва.
На снимките: Нито жълтият, нито оранжевият код през уикенда успяха да спрат шуменци да режат, цепят и да прибират дървата за огрев от улиците, където бяха „складирани“
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСъздателят на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров гостува на шуменци
Следваща статияИзключителен интерес към българския щанд на Международното ловно изложение „Дни на лова и риболова“ в Загреб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here