дом Общество Голямата авария по довеждащия водопровод не е умишлена!

Голямата авария по довеждащия водопровод не е умишлена!

0
ДЯЛ

Проф. Желев уточни още, че вчера при него са постъпили сигнали и за партийна агитация по опашките на обществените чешми

Аварията по довеждащия водопровод от язовир „Тича“ до Шумен не е умишлена. Това заяви главният инженер на ВиК-Шумен Дарина Мартева. Становището беше подкрепено и от временния кмет на Велики Преслав Димо Бодуров на работна среща при областния управител на Шумен проф. Стефан Желев във връзка с възникналата кризисна ситуация и спирането на водата.
Припомняме, че на 22 октомври при изкопни дейности за полагане на нови тръби около Велики Преслав, багер прекъсна кабел за високо напрежение, който захранва с електричество помпените станции „Велики Преслав“ и „1 300 години България“. Това доведе до рязко спадане на налягането, а при включване на аварийното захранване до рязкото му повишаване пък стана причина за два хидравлични удара. В резултат на това повече от ден Шумен, Велики Преслав, Търговище и селата Белокопитово, Дибич и Панайот Волов останаха без вода. Веднага екипи на ВиК започнаха работа по отстраняване на повредата. До сутринта тя бе овладяна, но пък липсваше налягане в системата. Това доведе до обходи и търсене на още течове. Два по-големи бяха открити и ремонтирани в района на село Хан Крум, междувременно вървяха ремонти и на други по-малки течове. Последната авария беше локализирана вчера следобед в изоставена ябълкова градина около село Драгоево.

„Изкопните дейности и полагането на тръбите се извършва от фирма „Е Плант“ ООД. Проектът е съгласуван с ВиК и Енергото. Проблемът обаче е, че в Община Велики Преслав няма точен кадастър за подземната инфраструктура. Предварително се правят изкопи на ръка, за да се провери за налични кабели. При такива изкопни дейности винаги има риск от подобни неприятни ситуации“, обясни Димо Бодуров. Той уточни още, че вследствие на прекъсване на кабела, Велики Преслав за известно време е останал и без ток, прекъснати са и кабели на БТК.
Според представителя на Енергото, работникът е продължил да копае и след скъсване на кабела. От фирмата са направили протокол и предстои да определят стойността на глобата, която ще се наложи.
По време на срещата областният управител проф. Желев изрази съмнение, че това може да е и умишлен саботаж, свързан с предстоящите след броени дни местни избори, защото непосредствено преди това на среща при него е взето решение в дните до изборите да не се извършват ремонти на ВиК инфраструктура.
Подозрението му обаче не бе подкрепено от присъстващите. Проф. Желев уточни още, че вчера при него са постъпили сигнали и за партийна агитация по опашките на обществените чешми.

Дарина Мартева припомни, че довеждащият водопровод е в изключително лошо състояние и подобна авария може да се случи при всяко спиране на тока. Тя припомни, че ВиК има проект на стойност 120 000 000 лева за обновяване на тръбите и оборудването на помпените станции, като само за нов водопровод са предвидени 52 000 000 лева.
Тя не скри, че в момента ВиК е в тежко финансово положение поради запорирани сметки по стар договор за 5 000 000 лева. Заплатите в дружеството се изплащат с месец закъснение. Мартева обаче увери, че управителят Илиян Илиев прави всичко възможно да заздрави финансовото състояние на ВиК, като най-вероятно това ще стане с увеличаване на дела на държавата, която в момента притежава 51%.
Мега проектът за подмяна на довеждащия водопровод трябва да бъде одобрен до края на 2021 година, а парите – усвоени до декември 2023 година. Финансиране е осигурено, предстои подписване на договор.
На срещата днес временният кмет на Велики Преслав Димо Бодуров уточни, че в момента в старопрестолния град тече мащабен ремонт на пет улици. Дейностите включват полагане на нов асфалт, ремонт и изграждане на тротоари и бордюри, а също и подмяна на старите водопреносни тръби. „Е Плант“ ООД работи по ВиК инфраструктурата, фирма „Автомагистрали Черно море“ ремонтира три от улиците, а фирма „Мари Дел“ – две.
„Във връзка с мащабния ремонт другата седмица се предвижда планово спиране на водата във Велики Преслав за срок от 36 часа“, предупреди Димо Бодуров.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМега звездите Ирем Дериджи и Мустафа Джеджели ще пеят в Шуменско
Следваща статияКрасимир Костов: Готов съм да разкрия 35 общински предприятия със синдикални структури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here