дом Култура В Шумен ще звучи българска и унгарска литература в Национален конкурс (видео)

В Шумен ще звучи българска и унгарска литература в Национален конкурс (видео)

0
ДЯЛ

Шумен ще бъде домакин на 26-тото издание на Националния конкурс за изпълнение на българска и унгарска литература. Това съобщи зам.-кметът на общината Найден Косев. Конкурсът, който ще се проведе на 27, 28, 29 април и тази година се организира от Община Шумен и унгарският културен институт „Балаши“. Литературната надпревара ще протече под патронажа на Министерството на културата на България и с подкрепата на Община Дебрецен, Съюза на артистите в България, основателя на конкурса семейство Поповски, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, къща музей „Лайош Кошут“. Спонсорите, които подпомагат конкурса са „Алкомет“ АД, „Контракс“, „Нова тел“ и ДЗУ Стара Загора.
„Конкурсът за първи път ще се проведе в читалище „Добри Войников“. С унгарските ни партньори решихме, че заради стила и възрожденската архитектура в и около читалището, то е най-подходящото място“, допълни Найден Косев.
Участниците в конкурса ще изпълнят по свой избор творби от унгарската и българската литература за време не повече от 10 минути, като изпълнение на текст от унгарски автор е задължително. Те са разделени в пет възрастови групи – ученици до 11 години, над 11 години, непрофесионалисти, студенти от ВУЗ-ове по изкуствата, артисти професионалисти.
Общият бюджет на конкурса е 16 хил. лв., от тях 8 хил. лв. осигурява Община Шумен и 8 хил. лв. – унгарската страна.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДо 15 март кметовете трябва да обяснят как ще благоустрояват селата
Следваща статияКой ще е новият шеф на МБАЛ? Смени и в Борда на директорите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here