дом Здраве В Топ 5: В три поредни дни Шумен „диша“ дърва и въглища

В Топ 5: В три поредни дни Шумен „диша“ дърва и въглища

0
ДЯЛ

Три поредни дни въздухът над Шумен е бил наднормено замърсен. Това сочат данните от бюлетина на Изпълнителната агенция по околна среда, който съдържа информация за нивата на някои основни показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух, съгласно националното и европейско законодателство: фини прахови частици (ФПЧ10), серен диоксид, азотен диоксид, въглероден оксид и озон.
В петъчния ден нивата на съдържание на фините прахови частици в областния град са били превишени 1.72 пъти. През уикенда са отчетени още по-високи стойности – на 8 декември – 2.38 пъти, а на 9 декември – 2.13.
Припомняме, че пределно допустимата стойност на фини прахови частици е 50 mg/m3.
Основна причина за замърсения въздух е масовото използване в бита на твърдо гориво за отопление и транспортният трафик.
По данни на Световната здравна организация всеки ден в България умират средно по 50 души, пряко или косвено заради мръсния въздух. Смъртността в по този показател у нас е 3 пъти над средното за Европа.
Според специалистите ниското атмосферно налягане, безветрието и мъглата са идеалните условия да виждаме какво дишаме.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРисунки на талантливи шуменчета отново ще се превърнат в картички
Следваща статияАкция „Зима“: Полицаи съставиха 672 фиша и 347 акта на водачи в нарушение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here