дом Общество В Смядово се проведе първата от поредицата инициативи, посветени на Българското председателство...

В Смядово се проведе първата от поредицата инициативи, посветени на Българското председателство на Съвета на ЕС

0
ДЯЛ

С информационна среща в Смядово започна кампанията в област Шумен на тема „Съединението прави силата- Българското председателство на Съвета на Европейския съюз“. В залата на народно читалище „Братство-1860” областният управител проф. Стефан Желев даде старт на инициативата, която е посветена на десетата годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото председателство от страната ни на Съвета на ЕС. На срещата присъстваха кметът на община Смядово Иванка Петрова, председателят на общинския съвет Борислав Борисов и заместник-областният управител Петко Шаренков.
„Сигурност и стабилност, европейска перспектива на Западните Балкани,
предприемачество и иновации, младите хора-бъдещето на Европейския съюз, свързаност и сближаване, са ключовите послания, върху които страната ни е поставила фокуса по време на Българското председателство на Съвета на ЕС”, заяви пред жителите на Смядово областният управител проф. Стефан Желев. Той акцентира върху икономическите и социални ефекти, резултат от членството на България в ЕС. Сред най-важните са възможността да сме част от единния пазар на 500 милиона европейски граждани, нарастването на частните инвестиции с над 22% към края на 2016 г., както и получения достъп до средства от Европейския съюз в размер над 9 млрд. евро за програмния период 2007 – 2013 г. и планираните до 9,9 млрд. евро от ЕС през втория програмен период 2014–2020 г. Сред постигнатите социални офекти са осигуряването на повече работни места, като към края на 2016 г. броят на заетите лица в българската икономика се е увеличил с 15.2% благодарение на средствата от първия програмен период, което означава близо 390 хил. заети повече. Изтъкната беше и постигнатата стабилност на публичните финанси, достъпността до програми за образователен обмен на студенти и млади хора, по-чиста околна среда.
Според кмета на общината Иванка Петрова финансирането по оперативните програми на Европейския съюз са допълнителни средства, които в пъти надвишават общинския бюджет на малка община като Смядово. Тя посочи за пример бюджета на община Смядово, който годишно е в размер на около 5 млн. лева, а през последните 6 години инвестираните европейски средства чрез спечелени проекти от общината са 20 млн. лева и са реализирани много успешни проекти в областта на инфраструктурата, образованието и социалните услуги.
Срещата завърши с концерт на изпълнителите от клуб за народни танци „Задявка“ –Шумен, които представиха китка от богатството на българския фолклор.
Информационната кампания продължава със срещи в община Велики Преслав на 17.10.2017г. от 17.30 ч. в зала „Тържествена“ на общината и в община Венец- на 18.10.2017г. от 14.00 ч. в ритуалната зала на общината. Снимки: Пресцентър на Областна администрация – Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови пазар отбелязва празника на града
Следваща статияСвета Петка почетоха и в село Драгоево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here