дом Общество В Панайот Волов посипаха лазарките с жито – символ на плодородие (снимки)

В Панайот Волов посипаха лазарките с жито – символ на плодородие (снимки)

4
ДЯЛ

12-годишни девойки от хореографската паралелка от Трето основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен пресъздадоха обичаите за големия християнски празник Лазаровден в село Панайот Волов. Това е едно от малкото села на територията на община Шумен, където са съхранени традиции от отколешни времена. А наричанията за здраве и благодат се изпълняват от лазаруващите момичета. „Тъжно е, че вземаме назаем лазарки от Шумен, и от години нямаме местни момичета за обредите“, заяви пред 24shumen.com жител на селото.
За да стане празникът истински се погрижиха НЧ „Здравец – 1903“ и Пенсионерският клуб „Здравец“. Две възрастни жени, облечени в национални носии посрещнаха лазарките като ги посипаха с жито, символ на плодородие и ги дариха с бучки захар. „Така правеха бабите ни, така правим и ние“, обявиха те пред многобройната аудитория в Пенсионерския клуб.
„Лазаровден е един от най-слънчевите, най-цветните, най-женствените български празници. Този празник е жив и днес поради пъстротата и красотата, която носи. Красотата на младата жена, която създава и продължава българския род“, заяви в приветствието си Мая Господинова – секретар-организатор в НЧ „Земеделец 1903“.
Посрещаме нашите лазарки с характерните маджунени курабии, маджунена халва. Приготвили сме им пълна кошница с бели яйца, символ на новото раждане, обяви тя.
Господинова отбеляза още, че всички очакват песните, благословиите и лазарските танци на малките моми, защото е празник. „Дошли сме за да донесем в селото радостта и пролетта. Здравето и берекетът да бъдат с всички. А злото да ви подмине“, наричаха момичетата. „От присъствието им, светлината сякаш влезе в клуба“, изкоментираха възрастни жени от Шумен, които имат и свои домове в селото.
Особено доволен от стриктната организация на събитието беше кметът на селото Димитър Ботев. „Как да не им се радваш на тези деца, те внесоха настроение и атмосфера. Щастлив съм, че традициите тук се спазват като закон“, сподели пред 24shumen.com ръководителят на кметството.

Домакините изпълниха желанието на лазарките да им демонстрират как се преде с вретено и хурка с вълна, които бяха поставени на импровизираната сцена. Възрастна жена показа умения, наследени още от баба й. И така събра овациите в залата.
24shummen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзложбата, представяща историята на конкурсите на името на Панчо Владигеров гостува в Регионалната библиотека
Следваща статияПоследната синя луна до 2020 г. е тази вечер, не я пропускайте

4 КОМЕНТАРИ

  1. Селото се казва Панайот Волово(с О на края), а това дали 12 годишните са девойки е въпрос на проверка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here