дом Общество В Деня на гроздето и виното: Кметът Христов заряза лозе и пожела...

В Деня на гроздето и виното: Кметът Христов заряза лозе и пожела изобилна реколта

0
ДЯЛ

С ритуално зарязване на лози бе отбелязан Денят на гроздето и виното в Шумен. По традиция ритуалът се проведе в лозовия масив на един от най-известните винопроизводители в България Цанко Станчев. Както повелява обичаят, първата лозова пръчка отряза кметът Любомир Христов.

Празникът започна с водосвет отслужен от отец Николай Петков, който пожела спорна година и хубаво вино.
„Дано тази година природата е благосклонна към нас и да се роди хубаво грозде. През 2019 гроздето бе с изключително качество, но беше много малко, защото месеците май и юни бяха хладни и дъждовни, а тогава се задава плододаването. Реколтата бе на половина от обичайната. Произведохме добро вино. Цената на продукцията обаче не може да покрие разходите“, каза Цанко Станчев, който днес има и рожден ден.

Кметът Любомир Христов поздрави домакина с двойния празник и му подари луксозен френски нож за рязане на лози. „Трифон Зарезан е свещен празник за всички лозари в нашия регион. Искам да пожелая на всички лозари изобилна реколта и качествено вино“, заяви кметът Христов.
В масива си край Шумен на площ от 150 декара Цанко Станчев отглежда основно шест сорта грозде. Сред тях са Шардоне, Пино ноар, Пино гри, Ризлинг, Мускат, Траминер.

„Днес в община Шумен се отглеждат около 450 декара лозя. Голям проблем е и намирането на работна ръка. Преди 30 години в общината имаше около 15 000 декара лозя, в областта бяха близо 60 000 декара. Пожелавам на всички мои колеги много търпение и воля, за да запазим лозята, защото това е вековен поминък. Лозята са символ на трудолюбие, защото изискват много ръчен труд, но трябва и много мисъл, за да се отгледа добра реколта“, каза още Цанко Станчев и добави, че голям проблем пред бранша е ниската субсидия. Той даде за сравнение Румъния, където за декар субсидията е 200 евро на декар, докато в България е 14.50 евро.
„На външния пазар литър вино се търгува на цени от 30 евро цента до 1,50 евро, бутилките вървят по 2 евро. Ние имаме конкурентни цени, но поради поредицата от неблагоприятни години браншът работи на загуба, която се дължи и на ниските субсидии. В България се внасят испански вина на по 30 евроцента, но това са субсидирани производства, което убива нашия бизнес“, обясни Цанко Станчев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУченик намери и предаде в полицията портмоне с 300 лева
Следваща статияМихаил Билалов на шуменска сцена с комедията „Разделям двойки по домовете“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here