дом Общество Въпреки отнетия лиценз: ЗК „Олимпик“ще изплати щетите на клиентите си след 8-ми...

Въпреки отнетия лиценз: ЗК „Олимпик“ще изплати щетите на клиентите си след 8-ми юни

0
ДЯЛ

Месец след като Комисията по финансов надзор отне лиценза на застрахователна компания „Олимпик“ АД, която извършва дейност в България, разтревожени читатели на 24shumen.com попитаха в редакцията ни какво ще се случи с клиентите на компанията и защо все още не са си получили сумите за нанесени им щети при ПТП-та.
Въпреки неведението, в което се намират, от компанията успокояват клиентите си обяснявайки, че има забавяне, но заведените щети ще бъдат изплатени след 8-ми юни.
„Проблемът е в Кипър, а не от българска страна, затова и ние, като тяхна дъщерна фирма страдаме. Увериха ни, че всички представени до момента фактури по отчети, комисионни с надлежно приложени документи, са изпратени за одобрение към надзора в Кипър и че ще ни бъдат платени възнагражденията. В момента изчакваме да видим какво ще се случи след 8-ми юни. Дали ще ни бъде възобновен лиценза или друга застрахователна компания ще ни купи, но очакванията ни са да се запазим“, сподели за 24shumen.com служителка на застрахователната компания „Олимпик“.
Припомняме, че преди месец лицензът на компанията беше отнет с решение на Министерството на финансите. Според съобщението на финансовия регулатор, на дружеството е предоставен специален лиценз, който включва само възможност за продължаване на дейността по вече сключени договори, уреждане на висящи претенции и събиране на дължими към дружеството премии, както и да удовлетворява други задължения.
За прилагането на специалния лиценз е назначен специален администратор със задължение да гарантира, че за периода на специалния лиценз дружеството ще извършва само споменатите по-горе дейности. Назначеният специален администратор отговаря и за цялостната дейност на застрахователя, включително за дейността му в България.
В изпълнение на изискванията на Европейското законодателство КФН взе решение за прилагане на принудителна административна мярка спрямо „Застрахователна компания Олимпик – клон България“ КЧТ, с която се налага забрана за сключване на нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, удължаване на срока на сключени договори и разширяване на покритието по тях, както и за забрана свободното разпореждане с активи на клона на територията на Република България.
Докато тече одитът, застрахователната компания ще продължи да обслужва старите си полици, приемайки суми по застраховки, но без да сключва договори за нови полици и уверяват, че клиентите им няма да бъдат оставени на произвола.
Дали обаче клиентите ще бъдат обезщетени за причиненото неудобство и забавяне, никой не ни отговори.
До отнемането на лиценза на застрахователната компания „Олимпик“ се е стигнало заради недостатъчната информация по подадения от одитна фирма отчет на компанията, в частта за гарантиране на капиталовите възможности.
„Решението, взето от Министерството на финансите, Надзорен орган върху застраховането на Република Кипър, е вследствие на недостатъчна информация по подадения от одитна фирма отчет на компанията, в частта за гарантиране на капиталовите възможности, въпреки предоставените доказателства от страна на „Олимпик“, че активите са обезпечени“, пише в позицията на застрахователя.
Издаденият специален лиценз дава възможност в рамките на месец (до 08 юни 2018г.), „Олимпик“ да използва втори одитор да допълни информация, която не е била предоставена от първия, като по този начин да се гарантира дългосрочната сигурност на компанията и предоставяните от нея полици“, твърдят от „Олимпик“.
Как да изберем надежден застраховател? Потърсихме за съвет Ирена Петрова, която работи дълги години работи като застрахователен брокер в Шумен.
„Хората са на мнение, че не е необходимо да се бръкнат за по-скъпа застраховка, която ще покрие щетата на пострадалото лице, затова обикновено хората търсят най-евтината застраховка. Ако всички имаме качествени компании, всички ще бъдат доволни“, коментира за 24shumen.com Ирена Петрова.
Съветът й е хората да се интересуват от историята на застрахователните компании на българския пазар.
„За мен една компания е надеждна, ако е на застрахователния пазар от години. Има такива, които съществуват от 190 години. Това са компании, преминали през не една криза. Друг критерий са броят сключени договори на самата компания, премии и най-важното – балансовата сума, с която разполага, за да плаща щетите. И най-важното дали тази компания е презастрахована“, съветва още Ирена Димитрова.
Ако една копания не е презастрахована, то тя не може да поеме плащанията към клиентите, което обикновено би трябвало да се случи до 15 дни от завеждането на щетата.
Снимката е илюстративна.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВирус поваля малки и големи с 40 градуса температура и повръщане
Следваща статияПри съседите: Турчин опита да „купи“ полицаи с 2х20 лева, отива на съд