дом Общество Възстановяват тържествената заря-проверка за 3 март в Шумен

Възстановяват тържествената заря-проверка за 3 март в Шумен

0
ДЯЛ

След повече от две десетилетия прекъсване, ритуалът на тържествената заря-проверка за 3 март в Шумен ще бъде възстановен. Това обяви днес на брифинг зам.-кметът по образование и култура Найден Косев.
„3 март е светиня за всеки българин и искаме да възстановим прекъснатата традиция. Призоваваме шуменци да присъстват на ритуала“, заяви Найден Косев.
Вечерната заря-проверка на площад „Кристал“ в неделя ще започне в 18.30 часа. Командващ зарята ще бъде зам.-командирът на курсантка батарея във Военния факултет в Шумен капитан Стефан Георгиев.
Отбелязването на Националния празник в Шумен ще започне в 10.15 часа със заупокойна молитва в храма „Свето Възнесение Господне“. Непосредствено след това ще бъдат поднесени венци и цветя пред гробовете на шуменските опълченци, които се намират в двора на църквата.
От 11.00 часа ансамбъл „Мизия“ от Търговище ще изнесе празничен концерт в залата на Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ . Проявата ще премине под надслов „Свободата – святата“.
Венци и цветя ще бъдат поднесени пред всички паметници и паметни знаци в Шумен, които са свързани с Освобождението.
Кулминацията на честванията в града ще бъде тържествената заря-проверка. Ритуалът се възстановява по предложение на курсантите от Военния факултет в града. „Това е ритуалът с най-дълга история в Българската армия. Той е най-тържествения и с най-тежък устав. Пазим завета за родолюбие отечество и дълг“, обясни деканът на Военния факултет полк. Дилян Димитров. Той разказа, че всички курсанти са се отказали от отпуск в празничните дни, защото са искали да участват в зарята.
В ритуала ще участват 100 военни – курсанти и войници от Шуменския гарнизон. В тържествения строй ще има и ученици от СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ „Панайот Волов“ и ПМГ „Нанчо Попович“.

Приемащ зарята ще бъде началникът на Шуменския гарнизон полк. Емил Симеонов. Ритуалът ще започне с внасяне на националния флаг от знаменосец и асистенти под светлината на факли и съпровода на духов оркестър „Михаил Биков“. Сигнална ракета ще постави началото на тържествената проверка. Празничните илюминации ще продължат около 3 минути.
Слово пред присъстващите ще произнесе областният управител на Шумен проф. Стефан Желев. На ритуала ще присъстват депутати, кметът на града Любомир Христов, общински съветници, представители на политически партии, общественици.
Организатори на събитието са Община Шумен, Военният факултет, Шуменският гарнизон, родолюбиви организации.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБДЖ пуска допълнително 8 000 места във влаковете за празничните дни
Следваща статияМалки родолюбци мериха знания във викторина „Аз обичам България“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here