дом Общество Въвеждат нови обозначения на горивата в бензиностанциите

Въвеждат нови обозначения на горивата в бензиностанциите

0
ДЯЛ

От петък, 12 октомври бензиностанциите на територията на всички 28 страни-членки Европейския съюз въвеждат нови обозначения на горивата. Директива 2014/94/EU на Европейския парламент „за развитието на алтернативни горива“, влезe в сила на 12 октомври. Целта е да бъдат улеснени жителите на ЕС в разпознаването на бензина или дизела, с който зареждат автомобилите си.
След нововъведението към октановото число на бензина се добавя обозначение за съдържанието на биогориво, обградено с кръг – например с E5 трябва да бъде маркиран бензинът с 5% биогориво, с Е10 – 10% и т.н. Така новото име на А-95/Euro 95 е E5 95.
Дизелът също получава някое от новите обозначения B7, B10 и XTL – съответно за 7- и 10-процентно съдържание на биогориво и синтетична нафта. Вместо кръгли пиктограми обаче дизеловите горива са с квадратни.
С нови символи се обозначават и алтернативните горива. Те имат имат квадратна форма, но наклонена под ъгъл 45 градуса, в която са разположени съкращенията H2 (водород), CNG (сгъстен природен газ), LPG (втечнен пропан-бутан) и LNG (втечнен природен газ).
Освен всички бензиноколонки и пистолетите им на бензиностанциите на територията на EС, с новите символи трябва да са обозначени и всички превозни средства, регистрирани след 12 октомври 2018 г. – леки коли, лекотоварни автомобили, камиони, автобуси, мотопеди, мотоциклети и триколки.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияТИР блъсна „Мерцедес“ до бензиностанция край Смядово
Следваща статияПредседателят на парламента Цвета Караянчева пристига на посещение в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here