дом Общество Втори съд призна уволнението на актрисата Мария Григорова за незаконно

Втори съд призна уволнението на актрисата Мария Григорова за незаконно

0
ДЯЛ
Pixabay.com

Втори съдебен състав от Шуменския окръжен съд призна за незаконно уволнението на актрисата Мария Григорова. Тя води гражданско дело срещу директора на Драматично-кукления театър „Васил Друмев” Шумен за освобождаването й от работа в началото на годината.
С решение на Районния съд от 24 юни уволнението на Григорова бе отменено също като незаконно и тя бе възстановена на заеманата от нея длъжност „актриса”. Театърът бе осъден да заплати на актрисата обезщетение от 3 900 лв. за времето, когато е била без работа и 1 500 лв. съдебни разноски.
С новото решение на ШОС №233/7 ноември 2019 г. директорът трябва да изплати обезщетение на Григорова в размер на 4 440 лв., за времето когато е останала без работа.
Театърът трябва да заплати и разноски в размер на 1 800 лв. за въззивната инстанция.
В съдебно заседание става ясно, че актрисата е уволнена със заповед на директора поради съкращаване на щата. Разпоредено е било да се съкратят две щатни бройки.
Ответникът – директорът на театъра не е доказал по делото, че е извършил подбор по законоустановените критерии.
Видно от доказателствата за извършването на подбора работодателят не е извършил оценка на работниците по задължителните законови критерии.
От показанията на разпитаните пред ШРС свидетели, които имат системни наблюдения върху работата на ищцата се установява, че ищцата Григорова е много добър професионалист и се справя блестящо като актриса. Директорът демонстрирал лично отношение към ищцата и заявявал, че не я харесва и, че тя няма бъдеще в театъра.
Към исковата си молба ищцата е представила и редица препоръки, в които е дадена висока оценка за нейната работа. От показанията на свидетелката Стефания Лечева, на страната на ответника, също се установява, че ищцата е добър професионалист, като в атестационните карти не се е извършвала цялостна оценка на нивото на изпълнение на работата, а се е оценявала работата на актьорите на база натовареност. Съдът счита,че извършеното оценяване в атестационните карти на ищцата е едностранчиво и нереалистично и не отговаря на професионалните й качества и на нивото на изпълняваната от нея работа. Подборът не е бил извършен правилно и Григорова не е била оценена обективно от комисията като водещо при оценяването не са били професионалните качества и нивото на изпълняваната работа, а само натовареността на актьора, като през месеците април, май, юни и юли 2018г. ищцата е била в отпуск, поради временна неработоспособност. И неучастието й в спектакли за този период не е по нейна вина. Ето защо по делото не се доказва ,че актрисата следва да се оцени при извършването на подбора и при преценка на нейната квалификация и ниво на изпълняваната работа с най-ниската оценка.
Според магистратите решението на първоинстанционният съд е правилно и законосъобразно.
Решението подлежи на обжалване пред Върховният касационен съд на Република България в едномесечен срок.
Гражданско дело срещу директора води и актьорът и режисьор Милен Димитров, едно от знаковите имена в театъра. На първа инстанция – Районен съд той вече спечели делото, но директорът обжалва решението. До дни се чака и постановено решение от ШОС, което най-вероятно ще бъде спечелено от актьора.ягкпехлъдп

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВандали вилняха в Младежката сфера за пореден път
Следваща статияОгън унищожи автомобил, огнеборци събраха разпилян живак в жилище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here