дом Здраве Временно спират „зелените коридори“ заради нередовни доставки на ваксини от „Астра...

Временно спират „зелените коридори“ заради нередовни доставки на ваксини от „Астра Зенека“

0
ДЯЛ

333 000 по-малко дози от договорените са ни доставени от компанията „Астра Зенека“. От фирмата няма да изпълнят дори и обещаните пратки за февруари. Към момента се водят разговори на много нива с „АстраЗенека“. В рамките на два дни очакваме важни решения, че камионът за България ще тръгне. В световна криза сме, а има липса на оперативност. Самолетът ни е в пълна готовност да поеме доставките на ваксини за страната ни. Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той се обърна директно към фирмата: Господа от „Астра зенека“, нямаме нужда от учтивост, а от ваксини. В полето на медицината всичко е черно и бяло. Хората са болни или здрави, живи или мъртви. Не се нуждаем от вежливост, а от ясен отговор.
Временно се прекратяват „зелените коридори“ за имунизацията, до доставките на дози ваксини. В следващите дни ще има доставки. Ако тези 52 хиляди дози от „Астра Зенека“ дойдат в събота, те ще бъдат преразпределени. Днес имахме и доставка от 12 хиляди дози на „Модерна“, а през март очакваме 85 000 дози. Чакаме през март и от ваксината на „Пфайзер“, съобщи проф. Ангелов.
„Зелените коридори“ не компрометират темпа на ваксинацията или спират личните лекари, проблемът е с доставките на ваксините. Имаше опашки, но те не са само в България, а дори и в САЩ, категоричен бе министър Костадин Ангелов и допълни, че няма да има проблем с вторите дози.  
„Надбягваме се с вируса. Нека хората са спокойни, да носят маски и да спазват правилата“, каза здравният министър.
„Светлината в тунела е ваксината на Янсен/ Джонсън & Джонсън. Когато дойде ваксината, която е аденовирусна, ще ни помогне за изграждането на стратегия за имунизация с този тип ваксина“, заяви министърът. 
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщински съвет-Шумен започна работа с близо два часа закъснение, но в пълен състав
Следваща статияРасте заболяемостта, пада смъртността от COVID-19 у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here