дом Общество Водоснабдяването от система „Дунав“ ще бъде обсъдено на предстоящата сесия

Водоснабдяването от система „Дунав“ ще бъде обсъдено на предстоящата сесия

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com

Общинският съвет да подкрепи искането на кметове в Североизточна България за използване на алтернативни възможности на система „Дунав” във водоснабдяването на населението по първоначално предвидения проект със съответното държавно финансиране, това предлага кметът на Шумен Любомир Христов в докладна. Документът ще бъде обсъден и гласуван на предстоящата сесия.
Той припомня, че вече е изпратено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, до министъра на регионалното развитие и благоустройството г-жа Петя Аврамова и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което се настоява за цялостно обследване на проблема с водоснабдяването на територията на трите области – Шумен, Разград и Търговище. и на възможностите за доизграждане на система „Дунав”.
През последните няколко години се установи трайна тенденция към намаляване на водните обеми в яз. „Тича“, както и силно редуциране на капацитета на останалите водоизточници, осигуряващи водоподаването към градските центрове и населените места в тези региони. Това, съчетано с високата степен на амортизация на съществуващата водопреносна мрежа, създава реална опасност от прекъсване на безрежимното водоснабдяване и поставя посочените населени места в условия на сериозна и продължителна хуманитарна криза.
В същото време остава неизползвана изградената и действала доскоро Водоснабдителна система „Дунав“, осигурявала безпроблемно водоснабдяване на общините Разград, Попово и Лозница,е записано в позицията на градоначалника.
При окончателното завършване на този крупен инфраструктурен проект е предвидено да се осигури водоснабдяване и за общините Шумен и Търговище, както и за всички населени места, разположени по трасето на системата, посочва Христов като позитив.
Кметовете настояват да бъде разпоредено извършването на цялостно обследване на проблема, засягащ повече от 350 000 души, живеещи в посочените региони. Те считат, че възстановяване на водоподаването през съществуващите участъци на системата „Дунав”, съчетано със скоростното цялостно завършване на първоначалния проект, ще даде трайно и устойчиво решение на всички въпроси, свързани с водоснабдяването на населените места в трите области. В същото време пълното натоварване на тази водопреносна мрежа ще даде възможност за оптимизация на цените към крайните потребители и за централизиран контрол върху качеството на питейната вода.
За Шумен доизграждането на Водоснабдителната система „Дунав“ е възможност за използване на допълнителен източник на питейна вода, подобряване на качеството чрез смесване на водата от различни източници и алтернатива, която не спира започнатите процедури за строителството на довеждащия водопровод от язовир „Тича“ и на Пречиствателната станция за питейна вода, отбелязва кметът.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПредложение: Поставят възпоменателна плоча на загиналите в две войни в Плиска
Следваща статияИз шуменските потайности със Светлана Джанкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here