дом Здраве Внимавайте откъде купувате месото, което консумирате, заплашва ви трихинелоза

Внимавайте откъде купувате месото, което консумирате, заплашва ви трихинелоза

0
ДЯЛ

Трихинелозата продължава да е една от значимите хелминтози в Република България. Епидемични взривове и спорадични случаи на трихинелоза се регистрират ежегодно в различни области на страната, като всяка година броят на заболелите лица е различен и трудно може да се прогнозира. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен.
В началото на 2017 г. в страната са регистрирани 3 епидемични взрива с общ брой заболели – 42 лица, възникнали главно в резултат на продажба и консумация на свинско месо и месни продукти от нерегламентирани източници.
Един от епидемичните взривове е в Област Шумен. По Новогодишните празници в спешно отделение на МБАЛ-Шумен постъпват четирима пациенти с температура, болки в дъвкателната мускулатура и крайниците. Възпалени и зачервени очи и оток на лицето след консумация на домашно прасе. След подробно епидемиологично проучване се установява, че е заклано домашно прасе, което е отглеждано свободно. Месото не е минало предварителен лабораторен контрол и е консумирано от 26 човека. От тях 13 са заболели. След специфично за заболяването лечение и проследяване със контролни серологични изследвания, пациентите са излекувани.
Регистрирано е и второ трихинелозно прасе, което не е консумирано преди лабораторно изследване на месото. След диагностициране на трихинелоза месото е унищожено. Няма консумирали.
Важно е да се спомене, че по данни на ЕС през 2007 г. нашата страна се нарежда на второ място сред страните членки на ЕС след Румъния по заболеваемост.
Причинител е Trichinella spiralis. Основен източник са заразени дива и домашна свиня, по-рядко коне и мечки, чието месо и месни продукти се използват за консумация без добра топлинна обработка. След консумация на заразено месо и месни продукти трихинелите се развиват в тънките черва и отделят ларви, чрез кръвообращението мигрират в напречнонабраздената мускулатура и се капсулират. Природни резервоари на трихинелозата са мишевидни гризачи, лисици, чакали, вълци и др.
Инкубационният период продължава 5-45 дни, средно около 20 дни. Протичането на заболяването зависи от погълнатия заразен материал, честотата на приема и имунното състояние на организма. Водещи симптоми са повишената температура (380-400), оток на клепачите и лицето (в отделни случаи крайниците и туловището), хиперемия на конюнктивите, добре изразена миалгия (особено при движение), алергични обриви. В кръвта – висока еозинофилия (0,4-0,9), при безсимптомно протичане до 0,1-0,15. Често в началото се наблюдава гастроинтестинален синдром – гадене, повръщане, коремни болки, диария.
Усложнения: миокардит, пневмония, менингоенцефалит и др.
Личната и обществена профилактика изискват спазване на изискванията за задължителна трихинелоскопия на месо от домашна и дива свиня. Заразеното месо се унищожава чрез изгаряне.в екарисаж. Да не се консумират съмнителни продукти от домашно и диво прасе, които не са минали през трихинелоскопия.
Снимката е илюстративна
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияГеорги Василев и Стефан Добрев са победителите в рали „Стари столици“ (снимки и видео)
Следваща статияИстински екшън: Младеж от Пет могили удари патрулка по време на гонка, приятелят му получи куршум в седалището

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here