дом Здраве Внимавайте за здравето си! Летните вируси още са активни

Внимавайте за здравето си! Летните вируси още са активни

0
ДЯЛ

Летните вируси, причинени от ентеровируси, които ни мъчат през летните месеци, още са активни, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев.
Той предупреждава, че заболяването започва с болки в гърлото, защото по този начин вирусите попадат в стомаха на възрастния човек. Другите симптоми са отпадналост, хрема, повишаване на температурата, главоболие, световъртеж, болки в ставите и мускулите. При по-младите хора е възможно да се появи и обрив по дланите, ходилата, както и по лигавицата на устата. Инфекцията при възрастните продължава от 24 до 48 часа, а при децата – до 3-4 дни, обяснява проф. Кантарджиев пред в.„24 часа“.
Най-добрият начин за предпазване от подобен вирус е добрата хигиена. Ръцете трябва да се мият преди всяко хранене най-малко 20 секунди със сапун, а през останалото време да използваме кърпички с дезинфектант, а не със спирт. Ако пък се появят болки в гърлото, които обикновено са най-силни сутрин, тогава възрастните да изяждат по един лимон, а за децата да се изцежда пресен сок от плода и да се прибавя малко сода за хляб, съветва проф. Кантарджиев. Прегледът при джипито остава задължителен.
Друг вид инфекция, която може да се прояви, е стомашно-чревно разстройство, което за разлика от ентеровирусите е съпроводено с диария. В 80% от случаите тя се причинява от бактериите салмонела или шигела, в 18% – от паразитите кокцидии, а в 5 – 10% – от вирусна инфекция, обясни микробиологът.
Последните причиняват разстройство главно през късната есен и зимата. Хората могат да се заразят от храни и напитки или при контакт с болен.
В момента случаите на варицела у нас са намалели значително, ликвидирано е и разпространението на европейския щам на морбили, но има слабо нарастване на лаймската болест, пренасяна от кърлежи.
Наблюдава се и слабо увеличение на полово предаваните заболявания поради отпускарския сезон. Най-често срещани са гонорея и хламидиална инфекция, които засягат и двата пола.
“Тези заболявания са причина за 90% от безплодието в българските семейства”, алармира Кантарджиев и съветва всеки, който има полов контакт с някого, когото познава малко, да предприема съответните предпазни мерки. А семействата, които искат деца, но имат затруднения, да се изследват за полово предавана болест.
“Много често тези болести стават хронични, защото у нас не се лекуват и диагностицират правилно”, категоричен е микробиологът.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНови пазар ще отбележи тържествено 6 септември
Следваща статияПожарникари спасиха от изгаряне къща в село Златар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here