дом Общество Влюбени от Шумен ще се врекат във вярност навръх Свети Валентин

Влюбени от Шумен ще се врекат във вярност навръх Свети Валентин

0
ДЯЛ

Млада двойка от Шумен ще сключи брак навръх Свети Валентин – 14 февруари. Влюбените са избрали да положат подписите си в ритуалната зала на мемориален комплекс „Създатели на българската държава“. Това съобщи за 24shumen.com ритуалчикът на комплекса Теодора Димитрова.
През 2018 година в Шумен са сключени общо около 380 брака. От тях 74 са на Паметника.
Две от церемониите пък са били между шуменки и чужденци.
При тихо време в комплекса предлагат и изнесени церемонии в пространството на фигуралната композиция срещу златните мозайки, около Информационния център или на Шуменската крепост.
„Много често, ако единият от младоженците е от друг град, предпочита церемонията да е на Паметника в Шумен. Пред София, Русе или Сливен, младите предпочитат да сключат брак при нас“, хвали се Теодора Димитрова. Тя разказва, че в ритуалната зала на комплекса е сключен единственият граждански брак на 31 декември. Това се случило през 2009 година.
Сватбените церемонии на мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ са предпочитани през лятото. „Обикновено при нас идват шуменци, които живеят и работят в чужбина. Там са се срещнали, но идват да сключат брак при нас“, коментира още Теодора Димитрова.
Лили Попова е ритуалчикът с най-дълъг стаж в Шумен. Тя бракосъчетава младите в ритуалната зала на Младежкия дом. Жената с носталгия си спомня, че когато започвала работа, на година е водила между 1 300 и 1 500 церемонии.
„Днес младите омаловажават институцията на брака. Много често се разписват на „гише“. Така наричам брака, който се сключва в Общината“, обяснява Лили Попова и допълва, че много често шуменци, които живеят в чужбина и се женят зад граница, искат да имат и български документ за брак. Друга тенденция е брак да сключват млади двойки с деца, които живеят на семейни начала.
„Браковете за съжаление, намаляват. През януари имаше само една церемония. За февруари още няма записани. Младите вече делят брака и сватбата. Най-вероятно това бе привнесено от телевизионните сериали, които ни заливат“, каза още Лили Попова и заключи, че бракът е една от най-важните и отговорни стъпки в живота на всеки човек.
Снимка: Mygola.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Нов случай на Африканска чума по дивите прасета
Следваща статияДнес празнуваме успение на Св. Кирил Славянобългарски, Трифон Зарезан и Деня на влюбените

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here