дом Общество ВиК: Пазете водомерите от замръзване през зимата!

ВиК: Пазете водомерите от замръзване през зимата!

0
ДЯЛ

Предпазването на водомерния възел от замръзване през студените зимни месеци е ангажимент на клиентите, припомня от ВиК-Шумен.
ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите на клиентите трябва да се обезопасят срещу замръзване през студените зимни месеци. В помещенията, където е монтиран общия водомер на етажната собственост, във водомерните шахти или в други помещения, в които е монтиран водомер, не бива да се допуска температурата да пада под 0°С. В случай, че това не може да се постигне, водомерният възел трябва да бъде добре топлпоизолиран и защитен от влага.
При температури под 0°С се увеличава опасността от замръзване на тръбите. За да бъде избегнат подобен проблем, клиентите следва да предприемат някои прости, но ефикасни мерки:
Когато не обитавате имота си през зимата, водата трябва да бъде спряна, а инсталацията изпразнена.
Прозорците и вратите на неотопляемите помещения трябва да бъдат уплътнени и плътно затворени, а таванът на сградата – изолиран.
Не оставяйте външните чешми да капят. Това би могло да предизвика аварии и води до излишна консумация на вода, което ще се отрази на Вашата сметка.
За да се избегне замръзването на външните чешми и тръби:
Проверете изправността на крановете;
Спрете водата от спирателния кран;
Източете водата от тръбите;
Отстранете всички маркучи и други допълнително прикачени към инсталацията елементи.
Спрете водата към всички външни чешми.
Изолирайте външните чешми с материали, които не поемат влага, не се мокрят и съответно не замръзват. Не използвайте одеала или други текстилни материали, които биха могли да се намокрят и след това да замръзнат.
Поставете чували със стърготини или слама във външните водомерни шахти. По възможност изолирайте и капака към шахтата. Препоръчва се капакът към шахтата да е дървен.

Ако тръбите все пак замръзнат, размразяването трябва да става бавно и внимателно като следвате следните правила:
Спрете водоподаването към дома си от спирателния кран.
Отворете най-близкия до замръзналото място кран на чешма, за да освободите парата от топящия се лед.
За размразяване на тръбите използвайте електрически сешоар на най-ниската или средна степен или поставете до тръбите електрическа печка, като внимавате да не ги затопляте прекалено бързо.
Размразяването трябва да става по дължина на тръбата от края, който е най-близо до крана на чешмата.
Никога не използвайте директен пламък, например горелка.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗдравният министър: 45 дни преди изборите ще има здравен протокол
Следваща статияВъзстановиха движението на кръстовището в центъра на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here