дом Общество Ветеранът от Втората световна война Иван Бончев навърши 100 години

Ветеранът от Втората световна война Иван Бончев навърши 100 години

0
ДЯЛ
Снимка: 24shumen.com/Архив

Десетки шуменци честитиха вековния юбилей на ветерана от Втората световна война офицера от запаса полковник Иван Бончев.

Поради извънредната обстановка близки и официални лица се събраха под балкона на юбиляра на улица „Съединение“ в Шумен.
Сред присъстващите бяха кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет (ОбС) Красимир Минчев, зам. областният управител Петко Шаренков, общински съветници, военни, общественици и приятели на Иван Бончев.

Церемонията под балкона на рожденика започна с „Марш на ветераните“. Тържествено слово към юбиляра поднесе офицера от резерва полковник Мишо Йорданов.
В чест на столетника прозвуча и „Многая лета“.

Във видимо добро здраве Иван Бончев прие приветствието и поздрави присъстващите.

Личните си пожелания и подаръци на рожденика поднесоха кметът Любомир Христов и председателят на ОбС Красимир Минчев.

От името на Иван Бончев поздравителните адреси и букетите с цветя прие дъщерята на юбиляра.
Приятели на юбиляра се върнаха назад в годините и не спестиха суперлативите си за Бончев, разказаха за неговата принципност и човечност.
Иван Бончев Иванов е роден на 31 юли 1920 година в с.Тича, Сливенски окръг. Учи в родното си село и в Котел, завършва школа за запасни офицери в София и е на стаж в артилерийски полк в Самоков.
По-късно следва задочно висше образование Икономика на строителството във ВИНС-Варна, както и различни квалификационни курсове, свързани с военната му подготовка като професионален военен и административен ръководител.
В Българската армия служи като мобилизиран запасен офицер, след което остава на щатна служба като офицер в Самоковския артилерийски полк, Министерство на Народната отбрана и Военното артилерийско училище в София и Шумен до края на 1955 г., когато преминава в запаса като подполковник, а сега полковник, оставил след себе си 13 военни години, особено важна от които е 1944 като участник в Първата фаза на Отечествената война, като командир на артилерийски взвод.
До 1970 година заема различни длъжности за по няколко години, но с всяка една се справя достойно и заслужа доверието на съгражданите си.
В продължение на 13 години е секретар на ГНС Шумен като в историята на Общината това е най-дългогодишният служител на тази длъжност.
В продължение на 20 години е избран за общински съветник, което е друг рекорд в шуменската община.
Член е на настоятелството на читалище “Тодор Петков” повече от 30 години, той е един от главните организатори на походи по бойния път на шуменци в Унгария, както и активен събирател на материали за Шумен и шуменския гарнизон. Главният инициатор е за създаване на войнишкия паметник в Шумен, открит през 1994 година, заради което той е отличен с Наградата на Шумен за 2000 година.
Иван Бончев е един от основателите на Съюза на ветераните от войните в Шумен и областта, дългогодишен председател на Областния съвет на същия съюз. Почетен гражданин на Шумен от 2005 година. Има син и дъщеря, трима внуци и петима правнуци.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщото събрание на Асоциацията по ВиК не одобри инвестиционната програма на дружеството
Следваща статияОбщина Шумен с най-много подадени молби за подпомагане на осмокласници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here