дом Здраве Ваксинирането с “Астра Зенека“ у нас продължава, не се препоръчва за жени...

Ваксинирането с “Астра Зенека“ у нас продължава, не се препоръчва за жени с риск от тромбози

0
ДЯЛ
Снимка: Община Велики Преслав

Ваксинирането с „Астра Зенека“ у нас ще продължи. С повишено внимание ще се поставя препарата на жени под 60 години. Ваксината да не се прилага при жени с риск от тромбози. Тава са решенията на Националния ваксинационен щаб, които бяха оповестени днес на брифинг на Националния оперативен щаб.
В страната ни не са регистрирани случаи на тромбози след ваксиниране с „Астра Зенека“.
До момента в Европа са регистрирани 62 случая на тромбози при мозъчни венозни съдове и 24 на тромбози на коремна вена. Честотата на тези нежелани ефекти е 3 случая на 1 000 000 ваксинирани, като в Европа с „Астра Зенека“ са ваксинирани над 25 000 000 души.
Страната ни ще настоява Европейската комисия по лекарствата да излезе с единно становище за прилагането на ваксината. Комисията е намерила връзка между докладваните случаи на тромбози след ваксинация и препарата на „Астра Зенека“.
Задух, болки в гърдите, подуване на долни крайници, продължително главоболие, замъгляване на зрението са признаци за евентуална тромбоза след ваксинация, предупредиха от Националния оперативен щаб. При подобни признаци незабавно да се потърси лекарска консултация, съветват специалистите. Те обаче уточниха, че случаите на опасния нежелан ефект са изключително редки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияУчениците се връщат в клас поетапно от 12 април
Следваща статияВтори сме по смъртност от COVID-19 и девети по заболяемост в Европа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here