дом Общество Бюрото по труда в Шумен приема заявления за обучение на безработни

Бюрото по труда в Шумен приема заявления за обучение на безработни

0
ДЯЛ

Бюрото по труда в Шумен започва прием на заявления на безработни лица за включване в обучения за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности. Лицата, които искат да се обучат, могат да подадат заявление за курсове по две професии – „Оператор на компютър”, за която има 30 места, и „Оператор в производство на облекло от текстил” – 22 места.
Кандидатите за „Оператор на компютър” трябва да са регистрирани в бюро по труда и да отговарят на едно от следните условия: да са с регистрация в ДБТ над 6 месеца, да са освободени вследствие на епидемичната ситуация, да са от неравнопоставените групи на пазара на труда, да са неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица. Участниците в този курс ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности по „Управление на промяната в прехода от безработица към заетост”.
Кандидатите за „Оператор в производство на облекло от текстил” трябва да са регистрирани в бюрото по труда и да попадат в една от следните групи: лица с регистрация в ДБТ над 6 месеца, неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица, младежи до 29 години, младежи, които нито се обучават, нито са заети, лица без професионална квалификация, лица над 50-годишна възраст, лица с трайни увреждания. Участниците в този курс ще преминат и обучение за придобиване на ключови компетентности по „Инициативност и предприемачество”.
Срокът за подаване на заявления за обучение е до 14 май за „Оператор на компютър” и до 17 май за „Оператор в производство на облекло от текстил”. Необходимо е безработните да представят копие на документ за завършен клас или степен на образование. Заявление може вече да се подава и чрез електронната услуга, която може да се намери на сайта на Агенцията по заетостта, рубрика „Електронни услуги за търсещи работа лица”, услуга 1956 „Включване в обучение на възрастни”, чрез бутон „Заяви услугата електронно”.
Курсовете ще започнат на 20 и 21 май. По време на обучението на курсистите ще бъде изплащана стипендия в размер на 10 лв. за всеки присъствен ден, както и транспортни разходи в размер на 15 лв. за тези, които живеят извън Шумен.
Обученията са финансирани със средства от държавния бюджет по проект „Скорости”, реализиран от Агенцията по заетостта в партньорство с Българската търговско-промишлена палата и проект „Възможност за реализация”, реализиран от Агенцията по заетостта в партньорство със Съюза за стопанска инициатива.
В рамките на проектите на минимум 35% от обучените ще бъде предложена работа по придобитата професия.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗапочна ваксинацията срещу COVID-19 в община Венец
Следваща статияВ Деня на Шумен стотици деца се веселиха в Градската градина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here