дом Наблюдател Бързи, но с помпата! Апаратите на някои таксита в Шумен въртят в...

Бързи, но с помпата! Апаратите на някои таксита в Шумен въртят в режим „Юсеин Болт“ (видео)

5
ДЯЛ
24shumen.com

Възможно ли е за едно и също разстояние в Шумен, пропътувано с две различни таксита, да платим коренно различни суми, като единият път сметката е почти двойна?
Напълно възможно, твърди наш читател, който ни сигнализира за „ужилване“ при ползване на таксиметрова услуга.
В събота решил да пътува с такси на разстояние, за което винаги е плащал около 2 – 2.30 лв. Отишъл до пиацата, намираща се близо до Съдебната палата, качил се в едно такси и казал адреса, на който желае да бъде откаран – близо до автогарата в областния град. Таксиджията пуснал апарата и потеглил. Пътникът забелязал обаче как само 500 м по-нататък, където спират на червен светофар, сумата е набъбнала на 2.35 лв. Тогава се вгледал в апарата, който се въртял бясно и отчитал сумата, дори по-бързо от хронометър, отчитащ секундите. Нашият читател се отказал от първоначално указания адрес и помолил шофьора да спре до хранителен магазин на автогарата. Удоволствието да измине разстоянието от 2 км този път му струвало …3.90 лв. Разбира се, не е получил и касов бон срещу парите, които е платил. А самият той бил толкова възмутен и объркан, че дал на шофьора 4 лв. и слязъл от таксито, без да поиска касова бележка.
Твърди, че такова нещо му се случва за пръв път и именно защото досега не е бил мамен, дори не обърнал внимание на колата, в която се качил. Той обаче успял да направи видео, в което се вижда как върти апаратът на таксито.
Има много начини шофьорите на таксита да мамят клиентите си. Най-често официалните тарифи, обявени в колите, нямат нищо общо с реално платените от клиентите. Това обикновено се случва само в т.нар. копърки, т.е. нелегално работещи таксита, гласи информация в социалните мрежи.
Най-разпространената форма на измама от “бакшишите”, за да оцелеят, са така наречените помпи. Това са миниустройства, които се поставят за нула време между кабелите и апарата. Те ускоряват импулсите и отчитат двойно повече изминати километри.
Модата с помпите, измислени от родните „гении“ съществува от години.
От ДАИ съветват, когато имате съмнения, че сте измамени, да запазите касовата си бележка и да се обърнете към тях за съдействие. Глобата, която може да бъде наложена на „бакшиш“ измамник е между 3000 и 5000 лв.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщина Велики Преслав ще ползва безлихвен заем за заплати
Следваща статияМомичетата от „Олимпия“ ще гостуват за приятелска среща в гръцкия град Комотини

5 КОМЕНТАРИ

  1. Този дали си плаща данъците? Щото това, че се върти апарат, не означава, че плаща данък печалба. По принцип знам, че плащат някакъв патент към общината, но не мога да съм сигурен каква е сумата, може би в рамките на няколкостотин лева.

  2. Kolata e ford sus cherveni stikeri ne e firmena
    Tozi e edinstveniq sus nai skupite tarifi vuv grada
    Vsichko si e po pravilata
    Prosto gledaite kade se kachvate vmesto da prikazvate gluposti

  3. В 11 секунда се вижда ЕТ „Недко Недев+11“ или нещо такова. „ДАИ“ сигурни ли са, че са гледали видеото и не могат да направят нищо? Щото „не мога да направя нищо“ е отговор по подразбиране на институциите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here