дом Култура „Българският Паганини“ Марио Хосен на сцената в Шумен тази вечер

„Българският Паганини“ Марио Хосен на сцената в Шумен тази вечер

1
ДЯЛ

Българският цигулар с международна кариера Марио Хосен ще демонстрира майсторството си на сцената на концертна зала „Проф. Венета Вичева“ в петък. От 19.05 часа започва концертът, посветен на 110-годишнината от рождението на яркия български композитор Марин Големинов (1908-2000) с изпълнение на неговия Концерт за цигулка и оркестър. Този красив концерт е написан през 1968-1969 г. за виртуоза Боян Лечев (баща на Иван Лечев от ФСБ), който го изпълнява в Русе, София и Видин. Днес и шуменци ще могат да му се насладят след като повече от 30 години не е бил изпълняван в България. Под диригентството на Станислав Ушев ще чуете още две новаторски произведения, белязали музиката на XX век – прелюда „Следобедът на един фавн“ от френския импресионист Клод Дебюси и „Танци от Галанта“ от унгарския композитор Золтан Кодай.
Цигуларят Марио Хосен живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв. Потомствен музикант, цигулар от международна величина, той неслучайно е наричан „Българският Паганини”. Виртуозен изпълнител с изумителна техника и романтична чувствителност, Марио Хосен свири на цигулка G. B. Guadagnini 1749, предоставена му oт австрийската Национална банка.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПриказки ще оживеят на сцени в Шумен за IX Международен детски театрален фестивал
Следваща статияБългарският зъболекарски съюз отчете недостиг на дентални специалисти в Шумен

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here