дом Култура Бургаската опера гостува на шуменска сцена с мюзикъла „Целуни ме, Кейт“

Бургаската опера гостува на шуменска сцена с мюзикъла „Целуни ме, Кейт“

0
ДЯЛ

Държавна опера-Бургас гостува на шуменска сцена с мюзикъла „Целуни ме, Кейт“ от Коул Портър, по мотиви от комедията „Укротяване на опърничевата“.
Постановката ще се играе на 11 март от 19.00 часа на сцената на ДКТ „Васил Друмев“.
Диригент-постановчик е Цанислав Петков, а режисьор Александър Текелиев. Сценографията и костюмите са дело на Денис Иванов, хореография Желка Табакова. Диригент на хора – Невена Михайлова, концерт майстор е Йордан Ковачев.
„Целуни ме, Кейт” (с оригинално заглавие “Kiss me, Kate”) е мюзикъл, написан през 1948 година от съпрузите Бела и Самюъл Спивак, именити холивудски сценаристи и автори на пиеси, по музика и стихове на Коул
Портър, един от най-значимите американски композитори. Ненадминатото либрето на „Целуни ме, Кейт“, излязло изпод перото на съпрузите Спивак, е по мотиви от комедията „Укротяване на опърничавата“ на Уилям Шекспир. Произведението има и друг източник на вдъхновение обаче – придобилата епичен статус битка и на сцената, и извън нея на актьорите, а в живота – съпруг и съпруга Алфред Лунт и Лин Фонтане, по време на снимачния период на филма „Shrew” (“Опърничавата“, 1935), на която става свидетел бъдещия бродуейски продуцент Арнолд Сент-Субър. Тъкмо Сент-Субър е човекът, който през 1947 година помолва Спивакови (преживяващи по онова време собствените си брачни неволи) да напишат сценария; те пък от своя страна се обръщат към Коул Портър да сътвори музиката и песните. Официалната бродуейска премиера на „Целуни ме,Кейт” (предшествана от продължил 3 седмици и половина „тестов” период във Филаделфийския „Шуберт Тиътър”, започнал на 2 декември 1948 г.) се състои на 30 декември 1948 година в „Ню Сенчъри Тиътър”, където се играе в продължение на деветнадесет месеца, преди да се прехвърли обратно в „Шуберт”, за общ брой от 1 077 изпълнения там. Режисьор на спектакъла е Джон К. Уилсън, хореографията е дело на Ханя Холм, а оригиналният актьорски състав включва Алфред Дрейк (Фред Греъм/Петручио), Патриша Морисън (Лили Ванеси/Катарина), Лиза Кърк Лоис Лейн/Бианка) и Харолд Ланг (Бил Калхоун/Лученцио).
„Целуни ме, Кейт” е първият мюзикъл, в който музиката и текстът плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на Коул Портър и единственият негов мюзикъл, игран повече от 1000 пъти на Бродуей. С „Kiss me, Kate!” композиторът бележи своето творческо завръщане и професионален триумф – през 1949 г. Портър печели наградата „Тони“ за мюзикъл и за най -добри текст и музика. Работата по този спектакъл носи и на писателския тандем на съпрузите Бела и Самюъл Спивак цели две награди „Tони“ – за най-добър мюзикъл и за най-добро либрето, и се запомня завинаги като техният най-голям успех. Всичко това обуславя превръщането на „Целуни ме, Кейт!” в ненадмината класика в този жанр и оставането му в историята като първият мюзикъл, печелил тази престижна награда.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСтартира националната програма по пчеларство
Следваща статияПремиерът Бойко Борисов на кушия в село Пристое

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here