дом Политика БСП: Не подаяния от джипа, а финансова независимост за общините!

БСП: Не подаяния от джипа, а финансова независимост за общините!

0
ДЯЛ
Снимка: БСП-Шумен

Общините трябва да получат по-голяма финансова независимост, а не да разчитат на подаяния от джипката – тази категорична позиция отстояват кандидатитите на БСП за България. При реализиране на управленски мандат, левицата ще остави в общините част от данъците на физическите лица и ще въведе програмно бюджетиране на местно ниво, което ще гарантира прозрачност и по-голяма ефективност на местните бюджети.
През последните години, за съжаление, българските региони стават все по-зависими от централната власт, а местните приходи на общините все повече се свиват за сметка на целевото държавно финансиране. Това поставя местните власти в почти пълна зависимост от правителството във всяка една сфера, посочват от БСП.

Снимка: БСП-Шумен

Време е местното самоуправление да стане истинско и ефективно, призовава в тази връзка Александър Горчев, два мандата кмет на Велики Преслав, който познава от първо лице проблемите на финансовата централизация. „Местните избори се отразяват пряко върху ежедневния ни живот и решават дилемата дали да останем в родното си място или да търсим щастието си другаде. Но също толкова важни са и парламентарните избори. Парламентът помага на общината да работи за своите жители, парламентът определя законите за местната общност и от него зависи колко независима ще бъде местната власт, колко силна ще бъде финансово“, коментира Горчев.
Според него е време за нов Закон за местното самоуправление и местната администрация, за да бъде гарантирана децентрализацията на общините. „В една зависима от централната власт община не може да се развива местно самоуправление. Необходима е спешна децентрализация, защото хората са при нас, в общините. Това не означава държавата да абдикира от общините. От една икономически независима местна власт ще има полза и националната власт, а държавата ще стане по- добре“, убеден е Алексанадър Горчев
Последните значителни стъпки за финансова децентрализация на българските общини бяха направени през 2007 г., при управлението на БСП, когато общинските съвети получиха правото сами да определят размера на местните данъци и такси. През последните 12 години, заради колебливи и често противоречащи си политики, процесът на децентрализация беше замразен и финансовото състояние на общините се влоши, посочват кандидатите на БСП.

Снимка: БСП-Шумен

Програмата на БСП предвижда специални мерки за стабилизиране на регионите в страната, за сближаването на доходите между различните градове и за изравняване на дисбалансите в болничната помощ, образованието и транспорта, отговори водачът на листата на БСП Иван Иванов. Той посочи, че при управленски мандат БСП ще създаде национален фонд за сближаване между регионите, като финансовите инвестиции се насочват главно към изостаналите региони.
Програмата на БСП е разработена с особено внимание към всеки район, подчерта Иван Иванов. „Конкретно за Шумен бих поставил въпроса за финансовата децентрализация, защото ръцете на общините трябва да бъдат развързани, за да бъдат максимално полезни на своите граждани“, каза Иванов. Като пример той посочи, че миграцията на активното население към столицата или към чужбина може да бъде овладяна до известна степен, ако хората знаят, че една част от данъците им ще остават в града, в който живеят, и ще отиват за подобряване на цялостната среда. „Финансовата децентрализация е точно обратното на практикувания сега модел, когато един човек от джипката или с еднолични решения раздава пари на общини, на които той реши“, коментира Иван Иванов.
Ако българските граждани изберат на 4 април БСП и левицата получи мандат за управление, една част от данъка върху доходите ще остава в общините, които така ще разчитат на по-големи бюджети и ще решават проблемите като благоустрояване, ремонт на улици, улично осветление, паркове и площадки, за което настояват гражданите, подчерта водачът на листата на БСП.
Гласувайте с номер 4 в интегралната бюлетина с Грижа за хората!

Пресцентър на БСП за България Шумен
Купуването и продаването на гласове е престъпление!
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: 35-годишен преби до смърт с бар-стол авера си по чашка
Следваща статия243-ма с COVID-19 в МБАЛ-Шумен, двама починали днес

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here