дом Общество Боeвете за Преслав оживяват на площада във Велики Преслав

Боeвете за Преслав оживяват на площада във Велики Преслав

0
ДЯЛ

С историческата възстановка „Боевете между османската и руската армия за Освобождението на Преслав” и други прояви в старата столица ще бъде отбелязан националният празник днес в старата столица.
Знаменателните събития на 19.01.1878 г., когато градът е освободен от Руските войски, ще бъдат пресъздадени на централния градски площад от 13.30 часа от Регионалния клуб „Традиция” и участници от Североизточна България, съобщиха от Общината. В „бойните действия” ще се включат и самодейци от читалище „Развитие”.
Заупокойна панихида за загиналите в националните борби сложи началото на честванията от 10.00 часа в храм „Свети Равноапостоли Петър и Павел”.
В 10.30 пред Паметника на загиналите във войните бяха поднесени венци и цветя.
Националният флаг ще бъде вдигнат в 12.00 часа на площада, а слово за 141 –вата годишнина от Освобождението на България ще произнесе кметът Александър Горчев.
Да присъстват на честванията в старопрестолния град пристигнаха ученици и родители от Варна. Поклонниците посетиха църквата „Св.Св. Кирил и Методий” на Старините. Благодарение на анонимни дарители храмът се ремонтира и обновява.
За празника, в кв. Кирково родолюбци, издигнаха най-големия трибагреник на територията на община Велики Преслав. Националният флаг с дължина 4 метра, е подарен от спонсори и е монтиран в градинката на площада.
Снимка: Община Велики Преслав
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКметът Христов: 3-ти март е празникът, който ни зарежда с чувството за дълг и любов към Родината
Следваща статияС панихида за загиналите в Шумен започна отбелязването на 141 години от Освобождението

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here